Giftinformationscentralen har i år fått rekordmånga samtal om användning av lustgas i berusningssyfte. 2008 kom ett tjugotal sådana samtal in – hittills i år har över 500 samtal rört samma tema. Majoriteten av samtalen rör unga i åldern 20–24 år, men vissa samtal från sjukvården handlar om tonåringar. På uppdrag av regeringen gör nu Läkemedelsverket, Folkhälsomyndigheten och länsstyrelserna riktade insatser för att höja kunskapsläget kring användning av lustgas som berusningsmedel.

Användning av lustgas i berusningssyfte kan leda till allvarliga skador på nervsystemet och hjärnan, betonar Luisa Becedas, enhetschef vid Giftinformationscentralen.

– Vi gör allt vi kan för att sprida denna viktiga kunskap. Myndigheterna gör insatser på flera fronter för att nå såväl unga som vuxna om riskerna med lustgas som berusningsmedel. De unga ska vi nå bland annat genom en kampanj i sociala medier. Men vi behöver också ge fler vuxna stöd att hjälpa de unga att avstå lockelsen, säger hon i ett pressmeddelande.

Informationsinsatserna inleddes i början av sommaren med en förberedande kunskapshöjande insats. Målgruppen var då hälso- och sjukvården samt andra som möter unga i sin yrkesroll. Sedan den 7 december pågår en nationell informationskampanj direkt riktad till ungdomar, unga vuxna, vårdnadshavare samt yrkesverksamma som kommer i kontakt med unga. Samtidigt pågår en statlig utredning kring att ta fram förslag till en eventuell reglering av icke-medicinsk användning av lustgas.

Här hittar du fler artiklar om lustgas som berusningsmedel:
Medicinsk kommentar:
Allvarliga och mångfasetterade följder av användning av lustgas

Fallbeskrivningar:
Lustgasbruk gav pseudodemens
Lustgas i stora mängder kan ge psykiska och neurologiska symtom
Livshotande trombotisering efter missbruk av stor mängd lustgas

Författarintervju:
5 frågor till Staffan Svensson