I tisdags beslutade regionfullmäktige i Stockholm att Göran Stiernstedt ska ersätta Håkan Sörman som ordförande för Karolinska universitetssjukhuset. Det var Dagens Samhälle först med att berätta.

Håkan Sörman, som tidigare var vd för Sveriges Kommuner och regioner (SKR) och varit ordförande sedan 2018, säger att han gärna hade velat fortsätta. Han uppger även att han inte fått någon förklaring till beslutet av regionstyrelsens ordförande Aida Hadzialic (S).

– De är ju i sin fulla rätt att välja någon annan, men det hade varit bra om jag hade fått veta varför. Men nu är det så här och det är spelets regler, säger Håkan Sörman till Dagens Samhälle.

Läkaren och den tidigare statlige utredaren Göran Stiernstedt, som sedan 2018 varit ordförande i den gemensamma styrelsen för Danderyds sjukhus, Södersjukhuset och Södertälje sjukhus, tar över som ordförande för Karolinska universitetssjukhuset från första januari.

Ny ordförande i styrelsen för Södersjukhuset, Danderyds sjukhus och Södertälje sjukhus efter Göran Stiernstedt blir i sin tur Peter Graf som slutade som vd för vårdbolaget Tiohundra i Norrtälje i somras. Under sina nästan tio år där har han bland annat byggt upp den omskrivna Norrtäljemodellen, som samlar offentligt driven vård och omsorg under samma tak.

Oppositionen – Moderaterna, Liberalerna, Kristdemokraterna – är skarpt kritiska till beslutet att plocka bort Håkan Sörman, skriver Dagens Samhälle som sökt regionstyrelsens ordförande Aida Hadzialic (S).

Hon hänvisar till personalregionrådet Robert Johansson (S), som skriver i en skriftlig kommentar att man ser behov av att stärka samarbetet mellan regionens akutsjukhus och tror Göran Stiernstedt är rätt person för uppgiften samt att det politiska styret »tror att rotation på ledarposter är bra och fullt rimlig«.