E-hälsomyndigheten har sedan tidigare fått i uppdrag att staka ut vägen mot en gemensam digital infrastruktur för hälso- och sjukvården och tandvården i hela landet, oavsett var i landet eller vem som bedriver vården. Nu är det klart vem som blir regeringens nationella samordnare i omställningsarbetet.

Tomas Werngren. Foto: Melker Dahlstrand/Kommuninvest

Uppdraget går till Tomas Werngren, avgående vd för Kommuninvest. Han ska bistå regeringen i arbetet, ha en nära dialog med berörda aktörer som regioner och kommuner och lägga grunden för införandet av infrastrukturen.

– Att hälsodata blir tillgängligt i hela vårdkedjan, oavsett vårdgivare, spelar en stor roll för kvaliteten i vården, patientens ställning och patientsäkerheten. Det kommer också att minska den administrativa bördan för vårdpersonalen vilket är mycket angeläget. Den nationella samordnaren för digital infrastruktur i hälso- och sjukvården som vi nu tillsätter kommer att ha stor betydelse för genomförandet av en nationell infrastruktur, säger socialminister Jakob Forssmed i ett pressmeddelande.

Uppdraget ska redovisas till Socialdepartementet senast den 1 januari 2026.

I dag används en mängd olika IT-system och program i sjukvården. Målet med den nya nationella digitala infrastrukturen är att förbättra kvaliteten i vården och patientsäkerheten genom att se till att rätt information om patienten finns tillgänglig i varje vårdsituation. Ett annat syfte är att minska den administrativa bördan för de som jobbar i hälso- och sjukvården, till exempel genom att information automatiskt förs över mellan olika system. Infrastrukturen är också tänkt att underlätta för forskning som använder hälsodata.