SKR har tagit fram en lista på åtgärder mot välfärdsbrottslighet som lämnats in till regeringen, rapporterar Sveriges Radio, SR.

– Man vill ju veta att den vårdcentralen som man går till har läkare och sjukvårdspersonal som är seriösa i sitt arbete och bedriver en verksamhet som går ut på att hjälpa den som är sjuk, säger Christina Kiernan, samordnare mot välfärdsbrottslighet på SKR, till Sveriges Radio.

I oktober i år varnade Ekobrottsmyndigheten för en oroande trend där man började se tecken på att kriminella gäng driver vårdcentraler och vaccinationsmottagningar.

Tidigare i år kom även en myndighetsgemensam rapport från bland andra Polisen, Skatteverket, Säkerhetspolisen och Arbetsförmedlingen där det konstaterades att den ekonomiska brottsligheten blir allt vanligare bland organiserade kriminella och att hälso- och sjukvården är på väg att bli en ny kassako.

I en rapport från Brottsförbyggande rådet, BRÅ, som kom förra året, beskrivs stora brister hos kommuner och regioner när det gäller förmågan att upptäcka välfärdsbrott.

I ett pressmeddelande skriver SKR att det är ett fåtal företag och läkare som utnyttjar systemet för brottslig verksamhet, men att risken att bli upptäckt är liten och att det därmed finns aktörer som gjort stora vinster på bekostnad av välfärden. Till SR säger Christina Kiernan att regionerna behöver nya verktyg för att hindra att kriminella tar sig in i hälso- och sjukvården.

– Det behövs för att regionerna ska kunna utföra sitt uppdrag i uppföljning och göra fördjupade granskningar och faktiskt kunna agera effektivt när man hittar brottslighet, säger Christina Kiernan, till SR.

SKR vill att regeringen bland annat utreder om man kan införa krav på tillstånd för att driva exempelvis vårdcentraler. I tillståndet ska man kunna se vilken kompetens de har, om de är straffade eller har skatteskulder. SKR säger också att regionerna ska ha rätt att få ut patientjournaler från privata vårdbolag, för att man på så sätt ska kunna kontrollera att vården bedrivs rätt, uppger SR.

Läs mer:
Ekobrottsmyndigheten: Ny trend – kriminella driver vårdcentraler
Ekobrottsmyndigheten: Regioner bör ganska vårdbolagens ekonomi
Socialdepartementet kallar till möte om välfärdskriminaliteten 
SKR: »Bra för kriminella att ha nära kontakt med läkare«