Till våren löper Läkarförbundets kollektivavtal med Sveriges Kommuner och regioner, SKR, ut och nästa fredag väntas förbundsstyrelsen slå fast exakt vilka yrkanden som man ska gå fram med. Men redan nu har motparten SKR lagt fram sitt så kallade mål- och inriktningsdokument, där arbetsgivarsidan i grova drag beskriver vad man vill se i det nya kollektivavtalet. Precis som förra gången vill SKR se ett sifferlöst avtal, det vill säga utan någon siffra över hur stor löneökningen ska vara totalt sett för medlemmarna.

»Avtal utan angivna nivåer för löneökningar eftersträvas, vilket ska ge goda möjligheter till lokal lönebildning. Avtalen ska inte heller innehålla individuellt garanterade löneökningar eller bestämmelser om lägstalöner.«

Men till skillnad från tidigare, då SKR tryckt på vikten av långa avtal, förordar man nu motsatsen. Normalt brukar långa avtalsperioder ses som en viktig förutsättning för att kunna planera verksamheten och skapa förutsägbarhet, men nu ser man annorlunda på saken.

»Under nuvarande osäkra omständigheter finns dock flera skäl att överväga en kort avtalsperiod. Detta mot bakgrund av ökad oro i omvärlden, fortsatt hög inflation, ett tufft ekonomiskt läge, de omfattande förändringar som har gjorts i avtalen under senare år och en stor avtalsrörelse på arbetsmarknaden 2025, där också industrins avtal och ’märket’ ska förhandlas«, skriver SKR.

Med en skriande personalbrist behöver också anställningsvillkor som särskilt gynnar deltidsarbete avvecklas, enligt SKR, samtidigt som arbetsmiljö och villkor behöver främja heltidsarbete: »De ytterligare arbetstimmar som kan tillföras om fler arbetar heltid, är en av flera viktiga åtgärder för att klara välfärdens kompetensförsörjning.«

Läkarförbundets ordförande Sofia Rydgren Stale påpekar dock att många arbetar deltid för att arbetsmiljön är ohållbar. Hon tycker att SKR:s bud på det stora hela var ganska väntat och säger att det inte är första gången som arbetsgivarsidan kommer med en dyster prognos.

– Det ekonomiska läget gör såklart att förutsättningarna inför nästa års avtalsrörelse är tuffa. Men SKR ser alltid mörka moln på himlen. Vi tror att utmaningarna med den åldrande befolkningen och kompetensförsörjningen bäst möts genom att satsa på medarbetarna. En svältkur är inte vägen framåt för att attrahera och behålla personal, säger hon.

Hon vänder sig också emot SKR:s formulering om att vissa centrala avtalsbestämmelser behöver »bli mer normativa«.

– Vi ser möjligheten till lokala anpassningar och lokala avtal som viktig, eftersom verksamheterna ser väldigt olika ut, inte bara geografiskt utan också utifrån hur de är organiserade. Bra lokala avtal kan innebära en vinst för alla, säger hon.

Det är inte bara läkarna som ska få ett nytt kollektivavtal. SKR:s förhandlingar rör sammanlagt 1,2 miljoner anställda inom kommuner, regioner och kommunala företag.

Läs också:
Två dagars internat som första steg mot läkarnas nya kollektivavtal

LÄKARFÖRBUNDETS AVTALSRÖRELSE – HÅLLPUNKTER FRÅN START TILL MÅL

Mars 2023: Avtalsplattformen, som styr förbundets arbete med att förhandla fram nya kollektivavtal, antas. Den innehåller punkter som »ökad köpkraft« och »hållbart arbetsliv« och fungerar som riktlinjer inför både de centrala och de lokala förhandlingarna.

April/maj 2023: Alla lokalföreningar och yrkesföreningar får meddela vilka frågor som de anser vara viktigast inför förhandlingarna av de nya kollektivavtalen.

Juni 2023: Läkarförbundet går igenom remissvaren från läkarföreningar runt om i landet och sammanställer dem.

Oktober 2023: Läkarförbundets förhandlingsdelegation sparkar i gång avtalsrörelsen med ett två dagar långt internat på Lidingö. Delegationens arbete är att prioritera bland de förslag på yrkanden som har kommit in från lokal- och yrkesföreningarna. De kommande månaderna träffas delegationen vid ett flertal tillfällen för att fila på yrkandena.

December 2023: Strax före jul tar Läkarförbundets styrelse formellt beslut om vilka yrkanden som ska läggas fram till motparten SKR. Innan årets slut lämnas yrkandena över.

Januari/februari 2024: Förhandlingarna mellan Läkarförbundet och SKR inleds. De sköts av tjänstemän, men med täta avstämningar med förhandlingsdelegationen.

Mars 2024: Förhandlingarna går in i ett intensivt skede. Det ryktas om sena kvällar med pizza medan delegationen försöker gå i mål. Viktiga frågor är bland annat läkarnas årliga löneökningar, arbetsmiljö och hur länge det nya kollektivavtalet ska gälla. Den 31 mars upphör läkarnas nuvarande kollektivavtal.

Vår/sommar 2024: När parterna enats om ett nytt centralt kollektivavtal startar lokala förhandlingar, som främst rör nya löner. Om det centrala avtalet innehåller en lägsta nivå för löneökningarna fungerar den siffran som ett golv för lokalföreningarna.

Sommar/höst 2024: Avtalsrörelsen slutar när det sista lokala avtalet har skrivits på.

Källa: Läkarförbundet