Utredningen om att stärka återvändandeverksamheten utvidgades med nya direktiv den 30 augusti.

Enligt tilläggsdirektivet ska utredaren »göra en översyn av regelverket om inre utlänningskontroller, i syfte att förbättra myndigheternas möjligheter att upptäcka och motverka olovlig vistelse i Sverige och att stärka återvändandearbetet«.

Samtidigt har regeringen öppnat för undantag då skolgång och sjukvård kan undantas från en eventuell informationsplikt, även kallad anmälningsplikt. Plikten innebär att offentliganställda skulle kunna bli tvungna att anmäla personer som vistas i Sverige utan tillstånd, något som mött stark kritik från yrkeskårer inom exempelvis vård och skola.

Läkarförbundet vill noga förmedla förbundets åsikt genom skrivelsen till utredaren, som skickades förra veckan:

»Sveriges läkarförbund känner stor oro för och motsätter sig starkt att en sådan här informationsplikt införs för hälso- och sjukvården.«

– Egentligen är det inget nytt i sak vi för fram: det är samma budskap och synpunkter. Men vi tyckte det var viktigt med en formell skrivelse till utredaren för att framföra våra synpunkter, säger Sofia Rydgren Stale.

Förbundet poängterar, likt tidigare, att det finns en risk att papperslösa undviker att söka vård av oro för att bli rapporterade till myndigheter.

Läkarförbundet skriver:

»Detta skulle ur mänsklig och etisk synvinkel vara djupt problematiskt samt också riskera att leda till ökad ohälsa och i värsta fall rentav ökad smittspridning i samhället.«

I skrivelsen radar förbundet upp argument för detta och hänvisar bland annat till FN:s barnkonvention, den internationella läkarorganisationen World Medical Association (WMA) och den etiska regeln som säger att läkare aldrig ska frångå principen om människors lika värde, och aldrig utsätta en patient för diskriminerande behandling eller bemötande.

Förbundet lyfter även fram att informationsplikten ses som en etisk stress för hälso- och sjukvårdspersonal och att den även skulle innebära ett undantag från tystnadsplikten, enligt Läkarförbundet.

– Vi märker att det finns ett kompakt och starkt motstånd mot detta förslag, eftersom det strider så principiellt mot de yrkesetiska värderingar man har som läkare.

Är medlemmarna eniga?

– Vår uppfattning är att majoriteten av våra medlemmar tycker att det är ett dåligt förslag. Sedan finns det säkert enstaka som kanske inte tycker att det är förbundets sak, utan att det är en partipolitisk fråga, säger Sofia Rydgren Stale.

Enligt regeringen beräknas utredningen om stärkt återvändandeverksamhet vara klar senast den 30 september 2024.

Läs även:
Förbundsordförande Sofia Rydgren Stale: Delar av Tidöavtalet otydliga
Mer direktiv men inga nya besked om kritiserad anmälningsplikt
Utredaren väntar fortfarande på nya direktiv om informationsplikten
Regeringen dröjer med nya direktiv till utredning om anmälningsplikt
SKR tar ställning och protesterar mot anmälningsplikt av papperslösa
Skånskt borgerligt motstånd mot Tidö-punkt om att ange patienter
Majoritet i Västra Götaland säger nej till plikt att anmäla papperslösa
Vårdanställda lovar att vägra plikt att anmäla papperslösa i kampanj
41 organisationer kritiserar punkter om vård i Tidö-avtalet