Som Läkartidningen tidigare berättat har en statlig utredning kommit fram till att regioner inte ska behöva betala sina patienters digitala besök i andra regioner, om inte behovs- och lämplighetsbedömning först har gjorts. Ofta handlar det om att en patient i en region, söker vård hos en nätläkare i en annan region, medan patientens hemregion får betala notan.

Förslaget har varit på remissrunda och ett flertal aktörer har fått svara. Nu har också Läkarförbundet lämnat sitt svar.

Förbundet håller med om problembilden i utredningen: att primärvården splittras av dels traditionell vård med tydligt uppdrag och tydlig budget, dels en digital vård som »till stora delar är behovsstyrd«.

Förbundet skriver i sitt remissvar att man tillstyrker samtliga förslag i utredningen. Det handlar exempelvis om att patienters hemregioner inte ska vara skyldiga att stå för vårdkostnaden, om den inte föregåtts av en »adekvat behovs- och lämplighetsprövning«.

En sådan prövning ska, enligt utredningen, göras på grunder bestämda av den region som ger vården, inte patientens hemregion. Medan Läkarförbundet håller med om att en prövning måste göras, understryker de att den måste vara lika över hela landet: »förbundet ser en risk för oenighet gällande bedömning«, står det i remissvaret. De fortsätter: »att regionerna utarbetar gemensamma och enkla riktlinjer och bedömningskriterier är ett måste för att undvika att resurser åter ska gå till administration av vård i stället för till vård«.

Svensk förening för allmänmedicin, Sfam, gick längre i sitt remissvar och påpekade att utomlänsersättningen mellan regionerna borde försvinna helt. Föreningen tycker inte att behovs- och lämplighetsprövningen löser de problem de tycker finns i och med nätläkarvården, såsom fragmentering i vården och brister i kontinuiteten. I stället befäster den »ett dysfunktionellt system«.

Läs även:
Sfam kritiserar utredning om digital vård: »Frångår behovsprincipen«
Utredning vill se nya regler för ersättning för digital distansvård