Vilka sjuktransportsresurser finns – civilt och militärt, offentligt och privat – på lokal, regional och nationell nivå?

I dag saknas en samlad bild av det. Olika huvudmän ansvarar för sjuktransporter i olika situationer. De 21 regionerna sköter till exempel sjuktransporterna för prehospital ambulanssjukvården. Vid räddningsinsatser kan däremot statliga sjukvårdsresurser koppla in.

Nu ska de två myndigheterna ta fram en samlad bild åt regeringen. Utifrån kartläggningen ska de sedan ta fram en plan för nationell samordning av sjuktransporter. Det ska enligt regeringsuppdraget ge »en överblick och förutsättningar för att vid fredstida kriser, höjd beredskap och ytterst krig effektivt samordna tillgängliga resurser efter behov«.

Uppdraget ska redovisas senast 16 februari 2025.

En tidigare utredning om hälso- och sjukvårdens beredskap (S 2018:09) har kommit fram till att det nuvarande systemet med flera så kallade ambulansdirigenter kan leda till problem som samverkanssvårigheter och tidsförluster. Den utredningen tycker att en tydlig samordningsfunktion för civila och militära sjuktransporter vid höjd beredskap och i krig behövs.