Staffan Bergström. Foto: Emelie Stenqvist

För ett år sedan dömdes läkaren Staffan Bergström för narkotikabrott, efter att han 2020 försett en ALS-sjuk man med sömnmedlet pentobarbital. Händelsen kom att leda till två parallella rättsfall. I det ena förlorade han sin yrkeslegitimation, något som han överklagat ända upp högsta svenska instans: Högsta förvaltningsdomstolen.

Det andra fallet gäller narkotikabrott. Där dömdes Staffan Bergström i tingsrätten för ett år sedan till villkorlig dom och dagsböter. Slutsatsen där var att överlåtelsen av läkemedlet till patienten inte kunde ha varit i medicinskt syfte, eftersom Staffan Bergström enligt egen utsago fått det av en kollega som skrivit ut det till sig själv.

Fallet överklagades till hovrätten. Och den instansen går i stället på Staffan Bergströms linje och friar honom.

Hovrätten skriver i sin dom att man utgår från att Staffan Bergströms berättelse om hur han fick tillgång till läkemedlet stämmer. Men det tillvägagångssättet betyder inte att »överlåtelsen till patienten i det här fallet inte kan ha skett för ett medicinskt ändamål«, skriver domstolen. Sammantaget anser hovrätten inte att det bevisats att »överlåtelsen till patienten varit olovlig i narkotikastrafflagens mening. Åtalet ska därför ogillas«.

»Det är naturligtvis en lättnad inför den dom som Högsta förvaltningsdomstolen kommer med troligen i januari eller februari«, skriver han i ett mejl till Läkartidningen.

Läs även:
Staffan Bergström har överklagat igen – vänder sig till högsta instans
Staffan Bergström döms efter att ha gett ALS-sjuk man sömnmedel
Kammarrätten: Rätt att återkalla Staffan Bergströms legitimation
Staffan Bergströms överklagan mot dödshjälpsdomen har lämnats in
Domstol: Staffan Bergström får inte tillbaka sin läkarlegitimation
HSAN-beslut: Staffan Bergström blir av med sin läkarlegitimation
Staffan Bergström redo att ta strid för sin legitimation