Svenska psykiatriska föreningens styrelse har beslutat att göra en mindre utredning för att få bättre grepp om hur och när ADHD hos vuxna utreds och behandlas i dag – och om hur det borde se ut framåt. En rapport kommer att presenteras på Svenska psykiatrikongressen i mars.
Bakgrunden är att utredningsköerna för personer med symtom på ADHD växer, samtidigt som utredning, diagnostisering och behandling ser mycket olika ut runt om i landet. Föreningens styrelse har fått signaler om att vårdpersonal ibland tvingas göra svåra prioriteringar och att det finns risk för undanträngning av andra patientgrupper.
– Vår förhoppning är att vi via att samla in information på olika sätt kring hur vi utreder, diagnostiserar och behandlar ADHD i landet ska få en bättre grund för en linje som vi i Svenska psykiatriska föreningen kan driva för bästa prioriteringar av rådande resurser, säger Maria Larsson, ordförande i föreningen.
En gemensam linje är mycket viktigt för en trygg och jämlik vård, anser hon.
Graden av funktionsnedsättning för att utredning ska initieras, längd på utredning som behövs för att ställa diagnos, vem som göra utredningen och var, vilka som ska behandlas och på vilket sätt. Allt detta ska nu sättas under lupp.
Enligt Maria Larsson kommer en enkät med frågor till medlemmarna i föreningen att skickas ut i början av nästa år. För att ringa in området ytterligare planeras också två rundabordssamtal, med representanter för bland annat professionen, forskare, patienter och närstående, Socialstyrelsen och nationella arbetsgruppen för ADHD.
– Vi kommer dels efterfråga hur utredning, diagnostisering och behandling av ADHD ser ut i dag utifrån olika perspektiv, följt av hur medlemmar i SPF och deltagare i rundabordssamtalen önskar att de skulle se ut och om det finns lagar eller förordningar som hindrar detta.
Enligt Maria Larsson välkomnar styrelsen även andra inspel och synpunkter kring utredning, diagnostisering och behandling av vuxna med ADHD under det arbete som nu sjösätts.