En tidigare Capio-anställd säger till SVT att läkare uppmanas att registrera besök till särskilda boenden för äldre som akuta, även om de gäller icke-akuta tillstånd, som blåsor i munnen, muskelvärk och nageltrång.

Akuta besök innebär extra tillägg från Region Stockholm, som Capio har avtal med.

Efter ett visst antal akuta besök får även enskilda läkare en del av extratillägget, uppger den anonyma källan.

– Det kan bli uppemot 10 000 kronor extra i månaden för den enskilda läkaren.

SVT uppger att man har bestyrkt uppgifterna med mejlkonversationer och registrerade vårdbesök. SVT har dessutom jämfört antalet akutläkarbesök gjorda av Capio med Familjeläkarna, som också driver Säbo-enheter. 24,5 procent av Capios läkarbesök registrerades som akuta under perioden 2016 till 2022, medan motsvarande andel hos Familjeläkarna låg på 9 procent.

Capio skriver i ett pressmeddelande att akutläkarbesöken är initierade av personal på boendena, och att syftet med besöken är att undvika vidare komplikationer. »Akutläkarbesöken är en del av avtalet med regionen och således inga extraintäkter«, skriver företaget.

»Vi gör löpande uppföljningar avseende patientbesök inom SÄBO och har inga indikationer att vår personal utför icke-medicinskt motiverade patientbesök inklusive akutbesök« skriver man i ett svar till SVT, samt att »sedan 2017 har Capios akutbesök minskat med 46,5 procent.«

Vidare påpekar Capio att Region Stockholm har insyn i deras verksamhet och har inte riktat kritik mot företaget. Capio ska nu inleda en utredning av anklagelserna.