Tidigare i veckan gick Läkare utan gränser ut och vädjade till regeringen att göra allt som står i dess makt för att försöka få till en omedelbar och långvarig vapenvila i Gaza. I sin uppmaning till regeringen, skriver Svenska barnläkarföreningen, att man stöttar det uttalandet och andra som nyligen gjorts av olika FN-organisationer och humanitära organisationer. Vidare uppmanar man regeringen att arbeta för eldupphör i Mellanöstern och att de stridande parterna omedelbart och permanent följer internationell humanitär rätt, för barnens skull.

– Som barn- och ungdomsläkare är vi bestörta över hur barnen drabbas av den pågående katastrofala konflikten i Mellanöstern. Det har inte rapporterats så många döda barn av våld, på så kort tid, från någon annan väpnad konflikt under de senaste två decennierna. Barn är alltid oskyldiga till vuxnas konflikter och ingenting kan rättfärdiga dödandet av barn, skriver Svenska barnläkarföreningens styrelse.

I brevet uppmanar föreningen bland annat regeringen att aktivt arbeta för att Gazas gränser ska öppnas för obehindrad tillgång till katastrofbistånd, inklusive vatten, livsmedel, läkemedel, medicinska förnödenheter, bränsle och att civilbefolkning, vårdpersonal och sjukhus skyddas från attacker.