De politiska diskussionerna om vilka orter som ska ha sjukhus och vilken vård som ska erbjudas har pågått i två decennier. Det blev därmed en historisk dag när beslut om sjukhusens framtid formellt togs på regionfullmäktige i dag.

Beslutet innebär att Halland fortsatt ska ha tre sjukhus på befintliga orter, där Halmstad och Varberg ska ha akut karaktär. Där ska även de två förlossningsavdelningarna finnas. Det tredje sjukhuset är närsjukhuset i Kungsbacka.

Under de två decennier som sjukhusens framtid diskuterats fram och tillbaka har de halländska sjukhusen blivit i stort behov av renovering. Bland annat har akutmottagningen i Varberg vittnat om platsbrist och mögliga lokaler.

Mikaela Waltersson, ordförande i regionstyrelsen, säger i ett pressmeddelande från Region Halland, att dagens beslut är ett som kommer att följas av fler och att inriktningsbeslutet i dag är en förutsättning för det fortsatta arbetet.

– Det känns väldigt bra att inriktningen är tagen, att vi är enade i beslutet och att vi har ett gediget underlag för det fortsatta arbetet. Det gör att vi har goda förutsättningar framåt, säger hon i pressmeddelandet.

Läs mer:
I väntan på beslut – akuten i Varberg omodern och drabbad av mögel
Ingen sjukhusrockad i Halland