Hälso- och sjukvårdsnämnden har beslutat att den specialiserade allergivård som i dag bedrivs inom vårdvalet ska flyttas till Karolinska universitetssjukhuset och Södersjukhuset. Dessutom ska primärvården ta hand om en del av patienterna. Därtill har hälso- och sjukvårdsdirektören fått i uppdrag att utreda en övergång till tablettbehandling i stället för injektioner, vilket skulle minska antalet vårdbesök.

– Läget är skört inom allergologi. Därför måste vi göra den här förändringen nu, säger Talla Alkurdi (S), regionråd och ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Talla Alkurdi (S), hälso- och sjukvårdsregionråd i Region Stockholm. Foto: Jann Lipka/ Region Stockholm

Syftet med förändringen är att undvika en splittring inom vårdområdet och på så vis skapa bättre förutsättningar för kompetensförsörjning och forskning inom regionens allergologiska vård. Därtill framgår att införandet av vårdval allergologi inte haft den tillgänglighet som regionen önskat och att kostnaderna har ökat.

Under år 2022 tog vårdvalet emot 2 900 patienter till en kostnad av 18,3 miljoner kronor, enligt förvaltningen. För år 2023 beräknas kostnaden bli 21 miljoner kronor.

– Vårdvalet har gjort det svårt att få fram tillräckligt många specialister och vården har blivit mer splittrad och med långa köer. Vi behöver agera och samla upp vården, säger Talla Alkurdi.

Praktikertjänst, som äger Astma- och allergimottagningen på Kungsholmen, sa dock upp avtalet med regionen mindre än en vecka innan beslutet om avveckling fattades under hälso- och sjukvårdsnämndens möte. Det kom lite som en chock, menar Talla Alkurdi.

– Det visar hur skört vårdvalet är. När en vårdgivare säger upp avtalet måste man som region se till att patienterna får vård. Nu får alla parter jobba intensivt så att inga patienter hamnar i kläm, säger hon.

Regionen hade räknat med att Praktikertjänst skulle fortsätta driva mottagningen till och med 2025. Nu blir det endast ett halvår framåt de har öppet, enligt ett pressmeddelande från Praktikertjänst.

Victoria Strand, specialist i allergologi och en av grundarna till mottagningen som funnits i 25 år, är besviken på regionen.

– Det här är inte vad vi hade hoppats på, men vi har inte haft ekonomiska möjligheter att komma vidare, säger Victoria Strand till Läkartidningen.

Detta trots höjda ersättningar till vårdvalet som kostar regionen 15-17 procent mer än 2022, enligt hälso- och sjukvårdsförvaltningen.

– Vi hade hoppats på att vi hade kunnat finnas kvar, kanske som upphandlad mottagning inne på Karolinska eller som underleverantör. Jag hade hoppats att regionen kunde vara mer innovativ tidigare, men nu blir det inte så.

Victoria Strand är specialist i allergologi och en av grundarna till Astma- och allergimottagningen som nu ska stänga. Foto: Privat

Victoria Strand är orolig för patienternas skull.

– Det är väldigt synd om patienterna. Vi har varit trygga punkten för många med svår astma och allergi.

Vad tänker ni om ert ansvar för patienterna att ni stänger mottagningen i förtid?

– Jag tycker att vi tagit vårt ansvar då vi tog kontakt med regionen för ett och ett och ett halvt år sen och förklarade att vår verksamhet inte går ihop. Regionen har varit medveten om att vi gått back men vi har hängt kvar för att vi hoppats på en alternativ lösning.

Förutom att hon tycker att regionen kunde ha skött dialogen bättre, tror hon inte på en övergång till tablettbehandling.

– Tabletter finns inte för alla allergier och passar inte alla på grund av bieffekter. Jag tycker regionen gör det lite för enkelt för sig, de bör göra en bättre konsekvensanalys av vad det innebär att lägga ner Stockholms största allergimottagning och hur patientsäkerheten ska tryggas vid övergången, säger Victoria Strand.

Och att primärvården ska ta över en del av uppdraget känns inte heller lovande i hennes ögon.

– Att man tycker att primärvården, som går på knäna, ska ta över patienterna kräver ju också ett kompetenslyft inom primärvården.

Talla Alkurdi menar att bristen på specialister i allergologi är anledningen till varför andra lösningar behöver utredas.

– Tablettbehandling kan göra det enklare för patienten genom färre läkarbesök och därmed korta väntetiderna. Hur och om detta ska genomföras kommer nu utredas noggrant i tät dialog med primärvården. De som i så fall ska ta emot patienterna behöver vara med på tåget.

Och när det gäller primärvården?

– Den stora volymen tar sjukhusen hand om, det är viktigt att betona. En mindre del hanteras i primärvården och det är helt avgörande att den får rätt förutsättningar att ta emot patienter med allergier, svarar Talla Alkurdi.

Praktikertjänst räknar med att stänga Astma- och allergimottagningen på Kungsholmen senast den 15 juni 2024. Sju medarbetare berörs varav två är specialister i allergologi, enligt Victoria Strand, som själv inte räknas in där då hon har gått i pension men fungerar som intern konsult.

Talla Alkurdi hoppas att medarbetarna som berörs vill arbeta på någon av mottagningarna som får ett större uppdrag, Karolinska universitetssjukhuset och Södersjukhuset:

– Det är viktigt att akutsjukhusen är bra arbetsgivare och lyhörda för att kunna ta emot fler medarbetare.

I nuläget finns totalt elva specialistläkare i allergologi i Region Stockholm och det är en siffra som behöver öka, enligt hälso- och sjukvårdsförvaltningen. Regionen har sedan 2018 satsat på ökade utbildningsbidrag för att locka fler läkare att göra ST i specialiteten.

Läs även: Region Stockholms vårdval bantas och stöps om – fem försvinner helt