Målgruppen för den nya mottagningen är patienter med blod- och tumörsjukdomar som är i behov av till exempel blodtransfusion, enklare cytostatikabehandling och immunterapi. Till en början kommer mottagningen kunna göra runt 20 behandlingar per dag, med målet att kunna utöka till cirka 30 behandlingar per dag år 2027.

– Det finns flera vinster med utflyttning av viss onkologisk dagvård från sjukhusområdet, dels att skapa fysisk plats för att ta emot ett ständigt växande antal cancerpatienter, dels att många patienter föredrar att få sin behandling på en annan plats än en traditionell sjukhusmiljö, säger Maria Andersson Ödman, biträdande verksamhetschef för blod- och tumörsjukdomar vid Akademiska sjukhuset och projektledare för den nya mottagningen, i ett pressmeddelande.

Akademiska sjukhusets och Region Uppsalas satsning på cancervård närmare hemmet inleddes 2021 med målsättningen att just flytta specialistvården närmare invånarna.

Under hösten 2022 genomfördes ett test med att ge cancerpatienter cytostatika, blodtransfusioner och annan vård i en buss parkerad utanför Enköpings lasarett. Något som Läkartidningen tidigare rapporterat om. Utvärderingen av det projektet visade att både medarbetare och patienter var positiva till behandlingen och det nya arbetssättet.