Trycket har varit hårt från politiskt håll om att öka jämlikheten i förlossningsvården. Sedan ett år tillbaka har Socialstyrelsen därför haft i uppdrag att ta fram ett förslag till en nationell plan för vård vid graviditet, förlossning och tiden efter. Förslaget, som nu har överlämnats till regeringen, är tänkt att lägga grunden för ett mer systematiskt utvecklingsarbete för att göra vården mer tillgänglig och minska de regionala skillnaderna. Vissa skillnader kan visserligen vara motiverade utifrån regionala förutsättningar och resurser, skriver Socialstyrelsen, men på andra områden skulle det behövas nationell vägledning. Det kan exempelvis gälla vilka åtgärder som vidtas vid värksvaghet och hur man lindrar smärta.

Sex punkter lyfts fram som särskilt prioriterade, däribland en mer sammanhållen vårdkedja, stärkt vård till gravida och nyförlösta med särskilda behov såsom exempelvis psykisk ohälsa, samt stärkt kompetensförsörjning.

Även eftervården pekas ut i planen, eftersom det är den del i vårdkedjan som de som varit gravida och fött barn är minst nöjda med.

– Vi har en väldigt god vård både inför, under och efter förlossning i Sverige, men just runt eftervården finns det brister, säger Anders Berg, enhetschef vid Socialstyrelsen, till Sveriges Radio Ekot.

För vart och ett av utvecklingsområdena finns också mål, mått och indikatorer för uppföljning.

Under arbetets gång har Socialstyrelsen även belyst frågan om barnmorskeledda förlossningskliniker. Myndigheten bedömer dock att denna vårdform inte bör ingå i förslaget till plan, då »det saknas kunskap och erfarenheter, framför allt när det gäller patientsäkerheten«.

Även om förslaget nu ligger på regeringens bord kommer delar av planen att fortsätta utvecklas. Exempelvis har Socialstyrelsen fått ett förlängt uppdrag för att hämta in synpunkter på förslaget och ta fram prestationsbaserade mått för utveckling av vården. Planen som nu har presenterats kompletterar det samlade nationella stöd med nationella riktlinjer som publicerades i december.

Läs också:
Socialstyrelsen ska ta fram mål och mått för bättre förlossningsvård

Sex prioriterade utvecklingsområden

  1. Mer sammanhållen vårdkedja
  2. Stärkt vård till gravida och nyförlösta med särskilda behov
  3. Stärkt kompetensförsörjning
  4. Ökad tillgång till aktuell kunskap
  5. Mer samordnad och jämlik förlossningsvård
  6. Stärkt och utvecklad eftervård

Källa: Socialstyrelsen