Läkartidningen har tidigare berättat om de högljudda protesterna mot ett förslag som bland annat går ut på att en akutjourlinje i Arvika ska läggas ned och att intensivvårdsavdelningen blir en intermediärvårdsavdelning. Tanken är att förslaget ska leda till en besparing på runt 23 miljoner kronor.

Redan om en vecka skulle hälso- och sjukvårdsnämnden fatta beslut i frågan. Men nu skjuts beslutet alltså upp.

Enligt P4 Värmland bestämde regionstyrelsen på tisdagen att i stället låta regionfullmäktige fatta beslut om nedskärningarna på sitt sammanträde i mars. Det är oppositionspartierna som drivit igenom detta, eftersom det rör sig om ett principiellt viktigt beslut. De vill också att regiondirektören gör en risk- och konsekvensanalys.

Läkartidningen har tidigare berättat om den stora oro som planerna på att stänga en akutjourlinje på Arvika sjukhus har skapat bland läkare. Enligt ett öppet brev, undertecknat läkargrupperna inom slutenvården samt anestesi-operation-Iva i Arvika, bygger sparförslaget på rent felaktiga kalkyler.

Läkarna hävdar att antalet ambulanstransporter kommer att skjuta i höjden, när fler patienter hänvisas till Karlstad. En enda resa Arvika-Karlstad tur och retur går på runt 18 000 kronor, menar de.

– Redan här är en stor andel av den potentiella vinsten uppäten, sa kirurgen Per Polleryd till Läkartidningen förra veckan.

Han påpekade också att patienterna själva måste avgöra om deras åkomma är av medicinsk eller kirurgisk karaktär, om all akut kirurgi och ortopedi försvinner från Arvika.

– Akutjouren för invärtesmedicin kommer att finnas kvar i Arvika, medan kirurgiska problem hädanefter hänvisas till Karlstad. Men vad som är fel är i många fall omöjligt för patienterna att veta, sa Per Polleryd.