Enligt åtta av tio regioner som DN kontaktat i en enkätundersökning var belastningen hög inom akutsjukvården redan på torsdagen. Framför allt vårdas många patienter just nu för infektionssjukdomar, som influensan, covid och RS-virus.

På Hallands sjukhus enheter i Halmstad, Varberg och Kungsbacka har vårdplatsläget under de senaste veckorna varit »mycket ansträngt«, rapporterar DN. Även inom närsjukvården har söktrycket varit stort. I Region Jämtland Härjedalen, som har många besökare under julledigheten, är beläggningen på sjukhuset »högre än önskvärd« och i Östergötland är den akuta vården pressad.

Också i de tre storstadsregionerna, Skåne, Västra Götaland och Stockholm meddelar förvaltningarna till DN att patienttrycket är högt.

– Det är ansträngt men hanterbart. Det är många patienter med såväl covid som influensa på sjukhusen, säger Johan Bratt, chefläkare i Region Stockholm, till DN.

Antalet covidpatienter har dock minskat något den senaste tiden. I Stockholm vårdas på torsdagen cirka 350 patienter på sjukhus med bekräftad covid. Samtidigt har influensan ökat och totalt vårdas cirka 100 patienter med infektionen på sjukhus i Region Stockholm, säger Johan Bratt till DN.

I Stockholm har det kalla vintervädret även inneburit en hel del ortopedi efter halkolyckor, konstaterar Johan Bratt. Han betonar samtidigt att situationen överlag är bättre än trettondagshelgen förra året.

Under julhelgen har sjukhusen i Stockholm bland annat ställt om till att genomföra mer akut och geriatrisk vård, samt ökat bemanningen vid sjuktransporterna. Västra Götalandsregionens chefläkarorganisation beskriver för DN att den största utmaningen på sjukhusen är sjukfrånvaron bland personalen – ju mindre enheterna är desto svårare är det att försörja lika många vårdplatser.