Under en extrainsatt stämma på onsdagskvällen togs beslutet att Centerpartiet skulle lämna regionstyret i Uppsala. Sedan valet har partiet lett regionen i minoritet tillsammans med Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna. Men Sverigedemokraterna har gjort samarbetet svårt för Centerpartiet, enligt en debattartikel i Upsala Nya Tidning i förra veckan.

Regionråden Unn Harsem (C) och partikollegan Helene Zeland Brodin kallade Sverigedemokraternas agerande för en »politisk utpressningskampanj«, då partiet ska ha krävt ett lokalt Tidöavtal och »hotat med att annars ställa till med politiskt kaos«. Med det försvann allt hopp om stabilitet för regionen, menade centerpartisterna. »Det är omöjligt att ta ansvar i en svår ekonomisk situation när alla möjliga spännande men ofinansierade oppositionsförslag, till exempel gratis sommarlovskort till barn och ungdomar i kollektivtrafiken, drivs igenom utan konsekvensanalyser«, skrev de.

Under torsdagen presenterades i stället ett nytt styre i regionen, den här gången en majoritet bestående av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Centerpartiet. De fyra partierna är överens om att initiera en kraftsamling för regionen och ta ett »samlat grepp om utmaningarna inom vården«, enligt ett pressmeddelande. Bland annat har man kommit överens om investeringar för att göra Region Uppsala till en attraktiv arbetsgivare och få till en närmare dialog med medarbetarna.

– Jag hoppas vi kan förbättra relationerna till facken. Medarbetarna ska inte känna att beslut tas över deras huvuden. Det är också viktigt att erfarenhet ses som en merit. Den som stannar kvar och utvecklas på exempelvis Akademiska ska märka av det i lönekuvertet, säger regionrådet Neil Ormerod (V) i ett pressmeddelande.

Emilie Orring (M), som i och med den nya politiska kursen lämnar som regionstyrelsens ordförande, är dock allt annat än nöjd. Hon kallar Centerpartiets sidbyte för oprofessionellt i en intervju med SVT Nyheter Uppsala.

– Det är oansvarigt när man som Centern sätter sitt eget behov av vänstersväng före Region Uppsalas bästa. Det kommer att skapas osäkerhet när man river upp ett styre, nu ska poster lämnas och nya ska tillträda, säger hon.