Under december månad rapporterades nära 10 000 coviddödsfall globalt sett, enligt WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus. Samtidigt sköt sjukhusinläggningarna uppåt med 42 procent i nära 50 länder, framför allt i Europa och i Nord- och Sydamerika, skriver nyhetsbyrån AP.

– Även om 10 000 dödsfall i månaden är mycket färre än under toppen av pandemin är denna nivå av dödsfall som kan förhindras inte acceptabel, sa han under en pressträff i veckan.

Han sa sig dessutom vara säker på att antalet fall var på uppgång även på andra håll, där det saknas rapporter, och uppmanade världens regeringar att fortsatt övervaka situationen.

En ny omikronvariant, JN.1, uppges nu vara den vanligast förekommande. På samma gång som covid-19 återigen ökar, cirkulerar även många andra luftvägsinfektioner, såsom influensa, rhinovirus och lunginflammation.

– Vi räknar med att den här trenden fortsätter i januari och under vintermånaderna på det norra halvklotet, sa Maria Van Kerhove, WHO:s expert på covid-19.