»Det handlar inte om en tävlan om vem som är bäst, AI eller läkare. I själva verket kompletterar de varandra och med rätt stöd av AI kommer läkarna att kunna ge ännu bättre vård«, skriver Toivo Heinsoo, före detta landstingsdirektör i Dalarna och Stockholm, och Roger Molin, före detta chef för hälso- och sjukvårdssektionen vid Sveriges Kommuner och regioner, på DN Debatt. Skribenterna arbetar i dag som konsulter.
AI-verktyg används redan i dag inom sjukvården, men i för liten utsträckning, anser debattörerna. Hudcancer, bröstcancer och hjärtinfarkter är några tillstånd där AI-verktyg kan underlätta vid undersökningar och diagnostisering.
Även i kommunikation med patienter kan AI-verktyg, såsom Chat GPT, vara användbara. Toivo Heinsoo och Roger Molin uppmärksammar en studie som visade att Chat GPT kan ge svar som upplevs mer empatiska och ha högre kvalitet än svar som läkare gav.
»Vi kommer därför helt säkert att snart se introduktionen av generella AI-system som utformats för att kunna kommunicera med vårdsökande patienter«, skriver debattörerna. »Det är inte heller särskilt djärvt att förutspå att AI kommer att användas som hjälpmedel för snabba diagnoser på akutmottagningar.«
Att skapa förutsättningar för AI-verktyg är avgörande för vårdens långsiktiga utveckling, skriver debattörerna. Därför behöver den parlamentariska kommittén som ska utreda sjukvårdens huvudmannaskap även bedöma vilken organisation som ger bäst förutsättningar för AI-teknik.
(uppdaterad 2024-01-03)