Om några veckor är respiten slut – från den 1 februari måste även läkare följa EU:s arbetstidsdirektiv om minst elva timmars dygnsvila. Inom läkarkåren har oron på sina håll varit stor över vilka konsekvenserna kan bli. Alltifrån patientsäkerhet och kontinuitet till utbildning och läkares möjlighet till fritid har upplevts hotade. Men trots all kritik mot reglerna är det få regioner som hittills har begärt undantag. Bara fyra regioner hade i tisdags ansökt om dispens, enligt Sveriges Kommuner och regioner. Norrbotten har velat se undantag för sjuksköterskorna i ambulanshelikopter och Kalmar har önskat detsamma för ambulanssjukvården på två orter. Därutöver har vårdbolaget Tiohundra i Norrtälje bett om dispens för bland annat ett LSS-boende under helger.
Bara två regioner, Sörmland och Gotland, har ansökt om dispens för läkargrupper. För Gotlands del gäller förfrågan läkare inom anestesi, operation och Iva respektive gynekologi och obstetrik. Region Sörmland har begärt dispens för akutjourlinjen på Kullbergska sjukhuset i Katrineholm liksom för kvinnoklinikerna på dels Mälarsjukhuset i Eskilstuna, dels Nyköpings lasarett.
– På Kullbergska sjukhuset har vi ett upplägg sedan många år tillbaka med dygnspass för läkargruppen som bemannar akutjouren. Även om vi i grunden är positiva till att inte ha så långa pass ser vi ingen annan lösning än dispens på kort sikt, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Magnus Johansson.
Läkarna själva vill också fortsätta som förut, menar han.
– Risken är hög för att de inte fortsätter på samma tjänst om den här möjligheten tas bort. Då kommer vi få svårt att bemanna jourlinjen och det finns en risk att det påverkar vilken vård vi kan erbjuda akuta patienter.
Ett slags katten-på-råttan-problematik kan också uppstå, med följdproblem även inom andra verksamheter. I akutjourlinjens uppdrag ingår nämligen att stötta medicinklinikens primärjour till dess att bakjour är på plats. »Detta upplägg möjliggör att medicinjouren (…) kan bemannas av AT-läkare helger och nätter, då akutjourens lägsta kompetensgrad är legitimerad läkare«. Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, ser annars inte med blida ögon på att AT-läkare arbetar självständigt på akutmottagning, utan tillgång till legitimerade läkare på plats. »Detta utgör en stark faktor för att utfärda dispens för fortsatta arbetspass 24 timmar«, står det i regionstyrelsens protokoll.
När det gäller kvinnoklinikernas dispensansökan är regionen mer kortfattad. När man har testat att lägga scheman som följer regelverket har man sett att det skulle innebära »en betydande minskning av vårdkapacitet eller ökat behov av inhyrda läkare«.
Alla ansökningar om dispens ska tröskas igenom av en särskild arbetstidsnämnd. Ännu har dock inga ärenden avgjorts. Magnus Johansson vill inte svara på frågan om huruvida regionen kommer att anpassa sina scheman efter de nya reglerna ifall besked dröjer.
– Vi räknar med svar före första februari, säger han.
Ytterligare en dispensansökan väntas inom kort från Västra Götalandsregionen. Den ska gälla ambulanshelikoptrarna, där tolv läkare berörs av regeländringen, uppger regionens presstjänst.
Läs också:
Vassa frågor om arbetstidsdirektivet: »Hur ställer sig Läkarförbundet?«
Grönt ljus för dispens i svenska tolkningen av regler om dygnsvila
Nya reglerna för dygnsvila kan sinka öppningen av Lyckseles förlossning
Nya reglerna för dygnsvila slår mot Västerbottens primärvårdsjour
Läkarförbundet ingår i ny nämnd som ska lösa tvister om dygnsvila
Vissa läkare undantas från reglerna om dygnsvila – men orosmoln är kvar
(uppdaterad 2024-01-17)