Nyligen avslöjade tidningen Aftonbladets granskande program 200 sekunder stora brister, så som vaccin som fraktas i tunna tygpåsar trots minusgrader, hos vaccinkedjan Svea Vaccin. Nu meddelar flera av företagets vaccinleverantörer, däribland Pfizer och Glaxo Smith Kline, att de startat utredningar kring sitt samarbete med kedjan, skriver Aftonbladet.

Företaget MSD går ännu längre och stoppar sina leveranser till Svea Vaccin.

»Alla som vaccinerar sig ska kunna lita på att det vaccin de får är hanterat på rätt sätt och ger det skydd det ska« skriver Nicklas Rosendal, kommunikationschef på MSD, till Aftonbladet.

Även Region Stockholm, som de senaste fyra åren betalat 34 miljoner kronor i ersättning till Svea Vaccin, har startat en utredning.

– För oss är patientsäkerheten viktigast. Vi kommer att givetvis att föra samtal med Svea Vaccin och gå till botten med vad som har hänt, säger Christoffer Bernsköld, avdelningschef för Närsjukvård på Hälso- och sjukvårdsförvaltningen, till Aftonbladet.

Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, säger till tidningen att de mottagit uppgifterna som framkommit i programmet och kommer att bedöma dem.

Läs mer:
Granskning visar: Vaccinföretag slarvade med hanteringen av vaccin