Tolv anställda vid UNRWA, FN:s hjälporganisation för Palestinaflyktingar, har pekats ut som direkt eller indirekt inblandade i terrorgruppen Hamas attack mot Israel i oktober. Det har fått omvärlden att dra åt sig öronen och flera länder har valt att frysa utbetalningarna till FN-organet. I Sverige har Sida beslutat att dra in 31 miljoner kronor i bistånd, vilket flera medier har rapporterat. Men att frysa stödet kommer att få katastrofala konsekvenser för Gaza, enligt ett gemensamt uttalande från flera FN-toppar. Bara UNRWA har kapaciteten att leverera bredden av den hjälp som Gazas 2,2 miljoner invånare är i desperat behov av, skriver de och vädjar om att besluten ska rivas upp.

Johan von Schreeb, professor i global katastrofmedicin och föreståndare för centrum för hälsokriser vid Karolinska institutet, är inne på samma spår.

– Det finns ingen annan än UNRWA som har de rätta distributionskanalerna, ingen annan som kan leverera mat, vatten och diesel till sjukhusets generatorer. Det är lätt att räkna ut vilka konsekvenserna blir om man plötsligt ställer in löner till UNRWA:s 13 000 anställda och lastbilar med förnödenheter inte längre körs in i landet, säger han till Läkartidningen.

Han säger sig ha förståelse för att det krävs en politisk markering från Sveriges sida, men betonar samtidigt att UNRWA verkar gå till botten med frågan och utreda misstankarna. Och han ser ändå flera faror med beslutet. Förutom att det inte kommer finnas mat ens till de mest behövande är risken stor att andra aktörer tar över UNRWA:s arbete.

– Om man slutar ge UNRWA finansiering öppnar man samtidigt för andra grupper som kan ha egna agendor, exempelvis religiösa fanatiker som kan polarisera situationen ytterligare, säger Johan von Schreeb.

Han har kontakt med flera läkare som arbetar i Gaza just nu och som vittnar om mycket svåra förhållanden.

– Jag pratade nyss med en kirurg från Internationella Rödakors-kommittén som sa att en liter vatten på flaska numera kostar tio dollar. Behoven är uppenbart stora och om stödet dras in lär det bli ännu värre. Det är också extremt svårt att bedriva vård. De värst skadade som behöver hjälp inom minuter klarar sig inte och många patienter kommer in med sår som har varit obehandlade under en längre tid, säger han.

Under onsdagen publicerade Läkarförbundet ett nytt uttalande om situationen i Gaza. Tillsammans med Vårdförbundet kräver Läkarförbundet bland annat en humanitär vapenvila, att civila skyddas och att internationell humanitär rätt respekteras. »Som medmänniskor känner vi sorg och förtvivlan när civila dör av krigs- och terrorhandlingar, och som kollegor känner vi ilska och vrede när sjukhus attackeras och när sjukvårdspersonal utsätts för fara när de gör sina jobb. Sjukhus, sjukhustransporter, patienter och vårdpersonal måste fredas i alla konflikter. De får varken vara måltavla eller utgångspunkt för krigshandlingar.«

Läs också: 
Gazasjukhus avskurna från hjälp
Läkare utan gränser: Två av våra läkare dödade i Gaza