Förlossningsavdelningen vid Lycksele lasarett har hållits helt stängd sedan i januari förra året på grund av brist på såväl barnmorskor som läkare. Sedan dess har gravida fått hänvisas till Skellefteå eller Umeå i stället.

Först var politikernas tanke att man skulle lösa situationen genom att upphandla ett konsultbolag med totalansvar för bemanningen, men när det i höstas visade sig att bara ett enda anbud kommit in valde regionen att avbryta processen. Därefter har siktet återigen varit inställt på att öppna förlossningen och BB i Lycksele i egen regi. Efter »intensivt rekryteringsarbete« är nu bemanningen stabil och tryggad för det första halvåret, skriver regionen i ett pressmeddelande. Därför har nu beslut fattats om att öppna upp igen inom kort. Gynjouren slog upp portarna i måndags och från och med den 19 februari öppnar även förlossningen.

Ett avtal med hyrpersonal har tecknats för hela våren, men man anar samtidigt en ljusning på bemanningsfronten framöver.

– Målet är att bemanna fullt ut med egen personal och vi upplever att intresset för vår verksamhet har ökat, säger avdelningschefen Ellinor Berglund i ett uttalande.

Däremot vågar hon inte lova att det går att hålla öppet hela sommaren.

– Det kan mycket väl bli så att vi behöver hålla stängt här i Lycksele periodvis under somrarna för att det råder brist på barnmorskor och att konkurrensen med andra regioner är så stor. I dag kan jag inte svara exakt på hur det blir nu till sommaren, men vi ska göra allt vi kan för att försöka lösa det, säger hon.

Läs också:
Akuta gynjouren öppnar igen i Lycksele – «viktigt första steg«
Upphandlingen i Lycksele avbryts
Nya reglerna för dygnsvila kan sinka öppningen av Lyckseles förlossning
Lycksele BB prioriteras trots ansträngt ekonomiskt läge
Läkare protesterar mot upphandlingsbeslut om Lycksele BB
Ja till privat förlossning i Lycksele