Forskare letar intensivt efter ett sätt att mer objektivt ställa diagnosen postcovid, i stället för att förlita sig på subjektiva symtom.
Nu drar ett internationellt forskarlag slutsatsen att de kan ha tagit ett steg närmare ett blodtest för postcovid. Bakom fynden som publiceras i tidskriften Science står även svenska forskare, däribland Petter Brodin, barnläkare och professor på Karolinska institutet. I studien analyserade forskarna nivån av mer än 6 500 blodproteiner hos 113 personer där man konstaterat covid-19 med PCR-test, samt hos 39 kontrollpersoner som inte varit sjuka.
Samtliga följdes med fler blodanalyser i upp till 12 månader för att försöka hitta eventuella markörer för postcovid.
Efter sex månader hade 40 av dem som tidigare varit sjuka symtom på postcovid. De här patienterna hade i större utsträckning varit svårt sjuka i covid, jämfört med dem som tillfrisknat.
Enligt studiens resultat hade patienterna med postcovid onormala blodnivåer av så kallade komplementproteiner, som är en del av immunförsvaret, både under det initiala sjukdomsförloppet och efter sex månader.
Petter Brodin säger till Vetenskapsradion att fynden pekar mot att komplementsystemet är kroniskt aktiverat hos de här patienterna. Enligt forskarna skulle det överaktiverade immunförsvaret kunna bero på att det finns låga nivåer av sars-cov-2 kvar i kroppen.
De understryker att det behövs ytterligare studier, med fler patienter, för att avgöra om komplementproteinerna faktiskt skulle kunna fungera som specifika markörer för postcovid. Men om det visar sig vara fallet skulle det bana väg för att via ett blodprov kunna ställa en tydligare diagnos, enligt Petter Brodin.
(uppdaterad 2024-01-31)