Frågan om akutvården ska centraliseras till Västerås och att medicinakuten i Köping därmed kommer att läggas ner har varit under utredning. Nu lägger regionen fram förslaget att till senast 2029 centralisera länets akutvård till Västerås, vilket betyder att specialiserad akutsjukvård samt operationer flyttas dit, enligt ett pressmeddelande från Region Västmanland.

Regionen räknar med att den åtgärden ska ge minskade investeringskostnader på 1,2 miljarder kronor, vilket innebär 88 miljoner kronor lägre kostnader för drift och hyra per år.

– Genom att göra en genomgripande satsning på närsjukhus i Köping kan vi komma i gång med investeringar för 1,6 miljarder kronor samtidigt som vi kan dämpa kostnadsutvecklingen, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Lars Almroth i pressmeddelandet.

Att specialiserad akutvård kan komma att försvinna från Köping har väckt kritik från politiskt håll men även från sjukhuspersonal och boende i Köping. Men nu ser det ut som att flytten ändå blir av.

Frågan tas upp i hälso- och sjukvårdsnämnden den 24 januari, för att därefter beslutas i regionfullmäktige den 13 februari.

Läs mer:
Stängning av akuten i Köping utreds
Över 300 läkare i protest mot bygget av det nya akutsjukhuset i Västerås