I våras avslöjade Dagens Nyheter att flera kvinnor i fertil ålder tvingats operera bort livmodern – vilket visade sig kan ha varit vara helt i onödan. Kvinnorna hade sökte vård för förlossningsskador och inkontinens. Diagnoserna de fick var allvarliga framfall som åtgärdades genom att operera bort hela livmodern och i vissa fall även äggstockarna.

Detta har kritiserats av flera experter. Förutom operationerna visar det sig även att gynekologen har spridit känsliga uppgifter från en av kvinnornas journaler, vilket DN rapporterade om i förra veckan. Kvinnan flaggade för det redan i somras då hon upptäckte att gynekologen varit inne i hennes journal trots att hon inte längre var patient hos gynekologen.

Gynekologen har utretts internt av sjukhuset sedan i våras. Sedan december har gynekologen inte fått arbeta med patienter. Förra veckan beslutade sjukhuset att både avsluta timanställningen och att polisanmäla gynekologen för misstänkt dataintrång och brott mot tystnadsplikten. I sin utredning upptäckte sjukhuset bland annat att gynekologen hade mejlat känsliga uppgifter om kvinnan till sin privata mejladress.

Sjukhuset berättar för Dagens Nyheter att man ser »mycket allvarligt« på uppgifterna som kommit fram och att man kommer att samverka med Inspektionen för vård och omsorg för ytterligare utredning.

Gynekologen själv anser sig inte ha gjort fel, enligt en kommentar till Dagens Nyheter.

Sedan tidigare pågår även två förundersökningar som rör gynekologens operationer; den ena om grovt vållande till kroppsskada, den andra gäller vållande till kroppsskada, alternativt tjänstefel.

Läs även:
Åklagare inleder förundersökning om bortopererade livmödrar