Biomaterial och cellinjer från ett flertal institutioner förvaras i kryotankarna på Neo, som är ett nav för medicinsk forskning, på Karolinska institutet i Flemingsberg. För att tankarna ska hålla en temperatur på -190 °C krävs en rutinmässig påfyllning av flytande kväve från en extern tank. Men strax före jul fallerade det.

På sin sajt skriver Karolinska institutet att temperaturen steg i 16 av 19 tankar eftersom flödet inte fungerade som det skulle. Där framgår också att tankarna stod utan påfyllning av flytande kväve i fem dygn.

– När kväveflödet upphörde den 22 december skulle ett automatiskt larm gå ut, både med e-post och sms, till registrerade ägare till material som finns i frysarna. Driftstörning i larmenheten ledde dock till att utskicken inte fungerade som de skulle, säger Elisabeth Raschperger, forskare och föreståndare för Neo.

Mängder av biologiskt forskningsmaterial förstördes och hårdast drabbad är institutionen för medicin, Huddinge – framför allt forskningsområdena hematologi, endokrinologi och kardiologi.

Enligt Petter Höglund, prefekt, handlar det om en mycket stor mängd oersättligt forskningsmaterial med prov, cellinjer och biomaterial som har samlats in under decennier.

– Nu jobbar de berörda forskargrupperna med att inventera förlusternas fulla omfattning. De analyser som gjorts hittills talar sitt tydliga språk: Haveriet kommer att få långtgående konsekvenser för institutionens forskning inom de drabbade områdena.

En haverikommission med interna och externa experter har tillsatts för att gå till botten med det som skett och hur man ska kunna förhindra hur det sker igen. Enligt Maria Erikssdotter, tidigare dekan vid KI Syd tar KI:s ledning händelsen på största allvar.

Samtidigt uppges det cirkulera rykten om att haveriet skulle ha orsakats av ett sabotage.

– Jag vill betona att det i dagsläget inte finns några sådana indikationer, och vädjar till alla att avvakta utredningens kommande slutsatser, säger Elisabeth Raschperger.