Pauliina Ikon­en Victorsson är specialist i psykiatri och arbetar i ett multimodalt rehabiliteringsteam för patienter med utmattningssyndrom. Hon är även entreprenör. Hon hade egentligen inga planer på att bli det, men för några år sedan dök en idé upp under middagssamtalen med maken.

Hon har hittat flera av sina tidigare arbetsplatser genom tips från kollegor.

– Om jag behöver en ny kollega gör jag samma sak. Jag ringer till dem jag har jobbat med tidigare eller vet kanske är intresserade av ett nytt jobb. Min man tyckte det lät som en gammaldags lösning och undrade varför det inte finns en tjänst för att underlätta nätverkandet.

Pauliina Ikon­en Victorsson. Foto: Privat

Pauliina Ikon­en Victorsson tror att det krävs mer än en vanlig platsannons för att få någon i sjukvården att byta jobb. En avgörande faktor är att man vet att den nya arbetsplatsen kan erbjuda en bra arbetsmiljö. Därför menar hon att en av de bästa rekryteringsvägarna är att de som arbetar på arbetsplatsen rekommenderar den till kollegor. Forskning visar att när man inkluderar sina medarbetare i en rekryteringsprocess hittar man nya medarbetare som passar bättre in i arbetsplatskulturen och stannar kvar längre, påpekar hon.

Tillsammans med maken, som är systemutvecklare, började hon skissa på en digital tjänst som kan ge läkare och andra arbetstagare i vården en bra bild av hur en arbetsplats fungerar. I mars 2020 startade makarna företaget Medalla. Först som en webbplattform, sedan 2023 som en app.

– Vi ville skapa en digital tjänst där kollegor kan nätverka och tipsa varandra om lediga tjänster och lyfta hur man kan förstärka medarbetarteamet i stället för att använda sig av kortsiktiga bemanningslösningar, säger Pauliina Ikon­en Victorsson som hoppas det ska leda till en mer hållbar rekrytering med minskad personalomsättningen och stabilare vårdteam.

Appen riktar sig till alla som arbetar i sjukvården och är gratis för vårdpersonal, men kostar att använda för vårdgivare som rekryterar.

Starten har gått trögt, bland annat på grund av att lanseringen sammanföll med starten av covid 19-pandemin. Det har också varit svårt att få arbetsgivarna att förstå vad Medalla är. Flera chefer har trott att det är ett nytt bemanningsföretag.

– Vi är inget bemanningsbolag utan en kontaktplattform för vårdpersonal och vårdenheter för att ta kontakt, samverka och ta inspiration av varandra, säger Pauliina Ikon­en Victorsson. Hon tillägger:

– Det handlar om att ta vara på den kompetens och kännedom som medarbetare har om sin arbetsplats för hitta rätt match men också att kunna bistå med en mer personlig kontakt och ge en rättvis bild för den som söker vilket leder till en bättre grund för ställningstagande om en ny arbetsmöjlighet.

Appanvändaren kopplas till en arbetsplats och legitimerar sig med Bank-ID. Medalla kontrollerar också att användaren är verksam inom vården innan personen får tillgång till innehållet. I appen går det att bli matchad med en arbetsgivare och läsa medarbetarnas omdömen om sina arbetsplatser via en tjänst som kallas »inblick«. Det går också att ta kontakt med personer som jobbar på en arbetsplats man är intresserad av för att få reda på mer. Omdömen är anonyma.

Pauliina Ikon­en Victorsson beskriver det lite som att kika in i fikarummet på en arbetsplats.

– Det kan låta lite hårt att man rankar sin arbetsplats anonymt, men vi vill öka transparensen och hoppas att det ska leda till att man tar inspiration av varandra. Vi hoppas också att det sätter viss press på arbetsgivarna så att de börjar lyssna på medarbetarna och försöka skapa en bättre arbetsmiljö.

Fler vårdenheter och vårdpersonal ansluter sig dagligen enligt henne. I dagsläget är det cirka 1 000 användare, och 44 anslutna arbetsplatser.

– Arbetsgivare efterfrågar tjänster som kan vara till stöd för en hållbar rekrytering.

Är det rätt att tjäna pengar på läkarbristen?

– Rekrytering tar oerhört mycket tid från chefer och HR. De metoder som använts är också väldigt kostsamma och tenderar att leda till kortsiktiga lösningar. Jag anser att det är viktigt och motiverat att lägga fokus och resurser till ny innovation som leder till minskade kostnader för vårdrekrytering och bidrar till att vårdenheten behåller sina kompetenta läkare och övrig personal.