Region Östergötland sitter i samma båt som resten av landets regioner, med ett tufft ekonomiskt läge som kräver lika tuffa prioriteringar. I början av december beslutade regionstyrelsen i Östergötland att ställa sig bakom Sveriges Kommuners och regioners rekommendation om att kraftigt minska hyrbemanningen. För Region Östergötlands del innebär det ett totalstopp för hyrpersonal från och med månadsskiftet, vilket SVT Nyheter Öst rapporterar om.

Sedan tidigare har regionen flaggat för att personalstyrkan behöver minska med runt 600 tjänster. Då var också målet att Region Östergötland senast vid 2025 års slut skulle ha en kostnad för hyrpersonal på max två procent av personalkostnaderna. Men den tidsplanen har alltså skärpts kraftigt, då det visat sig att kostnaderna och antalet anställda i regionen fortsatt att öka.

– Vi är drygt 1 000 medarbetare fler nu än innan pandemin och det har vi inte pengar till, säger regionstyrelsens ordförande Marie Morell (M) till SVT Nyheter Öst.

Läkaren Erik Lind, tidigare vd för bemanningsföretaget Idoc AB, har tidigare uttryckt kritik i en intervju med Corren.

– Problemet är inte att det finns hyrpersonal utan problemet är att regionen inte är en tillräckligt attraktiv arbetsgivare. Nu väljer man att minska valfriheten ännu mer för de personer som jobbar inom vården i stället för att bli den arbetsgivare som personalen söker sig till, sa han då.

Läs också:
SVT: Varannan region i landet ska minska sin personal
Östergötland sparar in 600 tjänster