Gruvbrytningen i Kiruna gör att stora delar av stadskärnan måste flyttas. Även sjukhuset behöver rivas och byggas upp på annan plats, på grund av läget och sprickbildning i byggnaderna. Enligt Region Norrbotten är planen att ett nytt sjukhus kan stå klart någon gång mellan 2029 och 2031.

Men redan nästa år behöver nuvarande sjukhus börja tas ur bruk och vården måste börja bedrivas med tillfälliga lösningar eller på distans, enligt ett dokument som gruvbolaget LKAB presenterat för regeringen och som Dagens Nyheter har tagit del av.

De snabba puckarna kommer dock som en överraskning för flera regiontoppar. Varken regionstyrelsens ordförande, Anders Öberg (S), regiondirektör Ulrika Sundqvist eller projektchefen för det nya sjukhuset, Unto Järvirova, har fått någon information om den snabba avvecklingen. Men regionen håller redan på med en plan för en evakuering av hela sjukhuset, skriver Dagens Nyheter.

– Vi har en plan B för att säkra hälso- och sjukvården i Kiruna om det värsta skulle uppstå, att vi är tvungna att utrymma innan vi har ett nytt sjukhus. Bara så att vi är supertydliga med det, säger Ulrika Sundquist till tidningen.

Läkartidningen har sökt LKAB för en kommentar.

Läs också:
Sprickor i Kiruna sjukhus – sjukhusbygge snabbas på