Ewa Ekman blev i höstas utköpt från jobbet som chef för omsorgsförvaltningen i Växjö kommun eftersom den politiska ledningen ville se ett annat ledarskap. Nu har dock den kritiserade chefen landat ett nytt toppjobb – som Region Kronobergs hälso- och sjukvårdsdirektör.

Ida Eriksson (M), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, beskriver Ewa Ekman som en »driven, klok och nyfiken ledare«.

– Hon har en bred erfarenhet och har genomfört omställningsarbete med gott resultat, vilket känns tryggt framåt, säger hon i ett pressmeddelande.

Men sjukvårdsfacken verkar ha en annan bild av Ewa Ekman. Enligt P4 Kronoberg har samtliga fem fackföreningar vänt sig emot rekryteringen.

– Vi vill se någon som kan vara med och bidra till ett konstruktivt, öppet klimat – och de intryck vi har fått går på tvärs med det, säger Erik Sellström, lokal ordförande för fackförbundet Vision, till P4 Kronoberg.

Region Kronoberg har stått utan ordinarie hälso- och sjukvårdsdirektör sedan Roger O Nilsson fick lämna posten med omedelbar verkan i maj förra året. Anledningen uppgavs vara olika syn på hur vården skulle ledas och styras.

Läkarföreningens ordförande, Johan Danielsson, skriver i en kommentar till Läkartidningen att föreningen hade förordat en annan sökande.

»Senaste året har vi haft en stor omsättning på ledande befattningar där ledningsorganisationen har fått kritik på grund av otillräcklig delaktighet och tillit. Regionens politiska ledning har nu beslutat om att en viktig kulturförändring är nödvändig. Vi förväntar oss av denna en förbättrad samverkan där medarbetarnas delaktighet och tillit måste prioriteras.«

Ewa Ekman börjar sin nya tjänst den 1 mars.