Varje år får 700 kvinnor i Sverige diagnosen äggstockscancer och varje år dör 550 till följd av sjukdomen. Tidig diagnos är avgörande för överlevnaden.

Barbro Sjölander. Foto: Anna Molander

Nu har Nätverket mot gynekologisk cancer genomfört en enkätundersökning i sina öppna och sluta patientforum för att få en nulägesbild över äggstockspatienters upplevelser.

203 kvinnor som fått diagnosen deltog i undersökningen. En övervägande majoritet uppgav sig ha fått hjälp snabbt. Samtidigt upplevde drygt en av fem att deras symtom inte togs på allvar vid första vårdkontakten.

– Det är frapperande att så många kvinnor uppger att de inte tagits på allvar av vården, utan att deras symtom har avfärdats som klimakteriebesvär, psykiska besvär eller till och med förstoppning. Flera av de svarande uppger att de själva har fått driva på om fortsatt utredning, säger Barbro Sjölander, ordförande i Nätverket mot gynekologisk cancer, i ett pressmeddelande.

Enligt Barbro Sjölander pekar resultaten på att det fortfarande finns en påtaglig kunskapsbrist om äggstockscancer – särskilt inom primärvården dit många kvinnor vänder sig med sina symtom.

Ta del av en sammanställning av enkätsvaren.