Diskrimineringsombudsmannen, DO, kräver att en region i mellersta Sverige betalar 70 000 kronor till en kvinna som sökt vård på en av regionens vårdcentraler.

Vid besöket bad undersökande läkare kvinnan att ta av sig sin huvudduk, något som enligt DO inte var nödvändigt.

– Hon motsätter sig detta eftersom den åkomma hon söker vård för inte täcks av huvudduken. Det blir då en diskussion som blir ganska upprörd. Det råder i viss mån olika meningar kring vad som sagts men det är utrett att läkaren sagts något i stil med att »i Sverige behöver man undersöka hela patienten«, säger Sandra Danowsky, processförare på DO.

I sitt svar till DO skriver regionen att läkarens önskan om att kvinnan skulle avlägsna sin huvudbonad enbart handlade om att hon velat undersöka hela patienten, och inte hade koppling till saker som kön, ålder, sexuell läggning eller etnicitet.

–  DO anser inte att regionen lämnat någon rimlig förklaring till varför det varit sakligt att be kvinnan ta av sig sin huvudduk. DO bedömer därför att hon blivit sämre behandlad än andra patienter av skäl som har samband med hennes religion, säger Sandra Danowsky.

Regionen har fått på sig till den 12 februari att ta ställning till kravet. Läkartidningen har varit i kontakt med ansvarig verksamhetsområdeschef, som i nuläget inte vill uttala sig men meddelar att regionen »tänker driva processen vidare«.

Läs mer:
Region använde fel pronomen – får nu betala 15 000 kronor i ersättning
Vårdcentral erkänner fel – betalar ersättning till flicka med ADHD
DO begär ersättning till ADHD-patient efter övervakat urinprov