Försvars- och säkerhetspolitik har blivit en högt prioriterad fråga. Rysslands invasion av Ukraina, kriget mellan Israel och Hamas, Sveriges Natoansökan och höjd terrorhotnivå är några av anledningarna till att frågan om uppbyggnaden av ett totalförsvar är på agendan.
Föredrag och seminarier kring Sveriges försvars- och säkerhetspolitik avhandlas mellan den 7 och den 9 januari på rikskonferensen Folk och försvar i Sälen.
Och generalsekreteraren för Svenska läkare mot kärnvapen, Josefin Lind, är på plats. Däremot inte som talare, men för att ställa obekväma och – enligt henne – högst relevanta frågor.
– Det här är en målgrupp som vi inte riktigt når ut till vanligen. För oss är det viktigt att visa att vi finns och att ställa frågor som inte så ofta ställs.
Vad är det för frågor som inte ställs?
– Vi tycker exempelvis att försvarssamarbetsavtalet som regeringen skrivit med USA (men som inte börjat gälla ännu, reds. anm.) bör inkludera en skrivelse om att aldrig tillåta kärnvapen i Sverige. Men någon sådan finns inte. Norge har exempelvis en sådan skriftlig överenskommelse.
Josefin Lind ser det som självklart med en skriftlig överenskommelse, med tanke på det säkerhetspolitiska läget.
– Det är oroväckande och obehagligt att man inte skriver in det här. Det enda försvaret vi har mot kärnvapen är att förebygga. Får vi in kärnvapen i Sverige riskerar vi att bli måltavla och då kan det vara för sent.
Hur lyckas ni påverka, som läkarförening?
– Vi försöker lyfta det humanitära perspektivet. Annars är det väldigt tekniskt i alla debatter, människofrånvänt. I de här rummen märker man också att det finns en stark tro på att kärnvapen har en stabiliserande funktion, som ett försvar. Men det finns inga ursäkter för att ha med massförstörelsevapen att göra.
Om Sverige får in kärnvapen i landet, vad skulle det kunna få för effekter på sjukvården?
– Det skulle göra oss till ett primärt mål. Det är ju inte möjligt att bygga en beredskap för att ta hand om effekterna av ett kärnvapen. Inget land har eller kan bygga en sådan beredskap, så rent teoretiskt skulle den stora risken vara att resurser skulle läggas på något meningslöst, säger Josefin Lind och hänvisar till föreningens rapport »Förebygga är den enda medicinen«.
Den visar nämligen att en enda kärnvapenexplosion över Stockholm skulle innebära 90 000 döda och en kvarts miljon skadade.
– Jag tycker verkligen att läkare borde engagera sig i detta. I dagsläget har vi 2 500 medlemmar, men vi behöver bli fler, säger generalsekreterare Josefin Lind.
Läs även:
Medicinska tidskrifter i gemensamt upprop mot kärnvapen
Militärläkarna: Läkare behöver lära sig mer katastrofmedicin
Ministern pekar ut beredskapen som en av vårdens största utmaningar
Om rikskonferensen Folk och försvar
Rikskonferensen har sedan starten 1946 gått av stapeln på flera platser i fjällmiljö, men har sedan 1993 arrangerats på Högfjällshotellet i Sälen.
Rikskonferensen samlar varje år cirka 350 deltagare och 60–70 talare under tre dagar för kunskapsspridning, samtal och debatt. I fokus står världens säkerhet, Sveriges försvar, människors trygghet och samhällets krisberedskap.
Konferensen uppmanar till möten mellan politiker, aktiva inom organisationer i civilsamhället – inte minst ungdomsorganisationer – samt representanter för fackliga organisationer, näringsliv och myndigheter. Därtill finns en stor och växande medienärvaro.
Källa: Folk och försvar
(uppdaterad 2024-01-09)