Carolina Ahlberg, ST-läkare i allmänmedicin i Kiruna. Foto: Privat

Dokument från gruvbolaget LKAB som Dagens Nyheter kommit över visade i veckan att sjukhuset i Kiruna behöver börja tas ur bruk redan nästa år. Det har sedan tidigare varit känt att sjukhuset behöver rivas till följd av den växande järngruvan, och det har också rapporterats om sprickbildning i de nuvarande sjukhusbyggnaderna. Men det nya sjukhuset väntas inte stå klart förrän någon gång mellan 2029 och 2031 och därför kan det, enligt DN:s rapportering, bli aktuellt med vård i baracker redan nästa år.

Carolina Ahlberg, ST-läkare i Kiruna och ledamot i Norrbottens läkarförening, är dock inte särskilt bekymrad.

– Det känns som att diskussionerna har stått och stampat, så jag tycker att det är bra att frågan lyfts på nytt. Kanske kan det röra om lite i grytan och skapa en press på politikerna att fatta ett beslut. Åtminstone att bestämma var det nya sjukhuset ska ligga. Den debatten har ju pågått länge och parterna verkar dra åt olika håll, säger hon.

Carolina Ahlberg menar att det hela tiden kommer nya tidsplaner och att saker och ting fördröjs i processerna.

– Jag känner mig inte särskilt orolig över att vi ska hamna på gatan nästa år. Men hur ska det gå på sikt när de flesta beslut förskjuts? Vad händer om tre, fyra år? Det här är ju ett enormt projekt, säger hon.

Som fackligt engagerad önskar hon mer tydlighet för medlemmarna om vad som är på gång gällande sjukhuset i Kiruna.

– Ju mindre vi får reda på, desto mer ovisshet skapas. Vi vill få en tydligare plan, med bättre framförhållning, över vad som kommer att hända de närmaste åren.

Läs också:
Sprickor i Kiruna sjukhus – sjukhusbygge snabbas på