Region Värmland väntas gå runt en miljard i back för 2023 och en rad åtgärder har vidtagits för att inte underskottet ska bli lika stort i år. I december infördes totalt anställningsstopp och regiondirektören har också meddelat att det kommer krävas neddragningar på 750 anställda, vilket Läkartidningen tidigare har rapporterat om. I veckan presenterades ytterligare ett åtstramningsförslag, som bland annat går ut på att en akutjourlinje i Arvika ska läggas ner och att intensivvårdsavdelningen blir en intermediärvårdsavdelning. Tanken är att det ska leda till en besparing på runt 23 miljoner kronor. Men förslaget har mötts med stor oro av läkarna i Arvika, säger kirurgen Per Polleryd.
– Det är närmast bestörtning som har präglat de här dagarna efter presskonferensen. Det här är det enda man har pratat om, säger han.
Enligt ett öppet brev, undertecknat läkargrupperna inom slutenvården samt anestesi-operation-Iva i Arvika, bygger sparförslaget på rent felaktiga kalkyler. Läkarna hävdar att antalet ambulanstransporter kommer att skjuta i höjden, när fler patienter hänvisas till Karlstad. En enda resa Arvika-Karlstad tur och retur går på runt 18 000 kronor, menar de.
– Redan här är en stor andel av den potentiella vinsten uppäten, säger Per Polleryd.
Om all akut kirurgi och ortopedi försvinner från Arvika, som politikerna föreslår, måste patienterna själva avgöra om deras åkomma är av medicinsk eller kirurgisk karaktär. Akutjouren för invärtesmedicin kommer att finnas kvar i Arvika, medan kirurgiska problem hädanefter hänvisas till Karlstad. Men vad som är fel är i många fall omöjligt för patienterna att veta, menar Per Polleryd.
– Framför allt vid buk- och bröstsmärtor kan det vara svårt att veta vart man ska ta vägen innan man har gjort en undersökning och fått svar på labbprover. Så patienter kan komma att åka till Karlstad bara för att sedan skickas tillbaka hit, säger han.
I dagsläget avlastar också akuten i Arvika andra delar i vårdkedjan. Man rycker in och tar emot patienter som inte har kunnat få tid i en alltför pressad primärvård, samtidigt som man avlastar akuten i Karlstad genom att exempelvis förbereda patienter för operation.
– Då får vi en plats på en kirurg- eller ortopedavdelning i Karlstad utan att patienten behöver gå via deras akutmottagning. Men nu kommer de här tyngre patienterna belasta akuten i Karlstad i stället, säger Per Polleryd.
Läkargruppen skriver i brevet att det krävs en riskbedömning ur flera perspektiv, med avseende på såväl katastrofberedskap, utbildning, kompetensförsörjning, patientsäkerhet som kvalité.
»I hög kvalité ligger de verkliga besparingarna. Förslaget är ett hårt slag mot akutberedskapen vid sjukhuset i Arvika. En i sammanhanget ganska liten eller ingen besparing alls som kommer att orsaka stor skada på sjukhuset och på sikt hota dess fortsatta existens«, skriver de och kräver att förslaget stoppas.
Läs också:
Akutjourlinje i Arvika stänger när Region Värmland gör besparingar
(uppdaterad 2024-01-30)