Acetylcystein som lösning är det enda tillgängliga läkemedel som kan vara antidot vid akut paracetamolförgiftning. Det kan också användas mot luftrörskatarr, cystisk fibros och vid kroniskt torra ögon.

Men tillverkaren har anmält att produktionskapaciteten har minskat, skriver Läkemedelsverket i ett pressmeddelande. Det gör att acetylcystein riskerar att ta slut i sommar.

För att spara på läkemedlet »vädjar Läkemedelsverket till läkarkåren att tillfälligt inte förskriva acetylcystein lösning för nebulisator, alltså för inhalationsbehandling«, uttrycker Veronica Arthurson, direktör på Läkemedelsverket, saken i pressmeddelandet. Brustabletter omfattas inte. Hon riktar också en vädjan till patienter att inte hämta ut acetylcystein som lösning »även om de har giltiga recept med flera uttag kvar«, innan produktionen kommer i gång.

Det sker tidigast i mars, enligt bolaget Apotek produktion & laboratorier. Det uppger att det inte finns några dispensförpackningar. Och tillgång till licensprodukter kan inte motsvara behovet.

Nationella arbetsgruppen för Sveriges läkemedelskommittéer och Nationellt programområde för lung- och allergisjukdomar föreslår koksaltlösning som alternativ vid behov av slemlösande. Acetylcystein som lösning rekommenderas dock inom slutenvården för patienter med cystisk fibros med allvarlig slembildning i mag–tarmkanalen.