Syftet med insynsrådet är att förbättra kontakten till de verksamhetsområden som SBU vänder sig till.

– Det finns behov av att tydliggöra myndighetens struktur och verksamhet och att bättre anpassa den till mottagare inom hälso- och sjukvården och socialtjänsten, sade socialminister Jakob Forssmed då regeringen presenterade att man skulle tillsätta det nya rådet i maj i fjol.

Nu, 7 månader senare, har regeringen utsett insynsrådets ledamöter: Mats Bojestig (läkare och hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Jönköpings län), Jonas Claesson (hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Örebro län), Malin Danielsson, (riksdagsledamot för Liberalerna), Mona Olin, (riksdagsledamot för Sverigedemokraterna), Nicklas Mårtensson (ordförande Funktionsrätt Sverige), Sabina Orstam (avdelningschef på Socialstyrelsen), Monica Persson (socialdirektör vid Karlstads kommun), Svante Twetman (professor emeritus) och Anna Vikström, (riksdagsledamot för Socialdemokraterna).

De flesta myndigheter har insynsråd, något som SBU har saknat. Nu ersätter insynsrådet Nämnden för medicinsk och social utvärdering, som har haft som uppgift att fastställa slutsatserna i SBU:s utvärderingar.

Sveriges läkarförbunds ordförande Sofia Rydgren Stale satt med i nämnden fram till den 30 juni 2023.