Mats Nilsson är i dag avdelningschef på Forte, Forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd. Nu ska han bistå Socialdepartementet i regeringens satsning på att tillgängliggöra hälsodata.

– En nationell digital infrastruktur för hälsodata ökar kvaliteten i vården och förbättrar patientsäkerheten. Dessutom kommer det att minska den administrativa bördan för vårdpersonalen, säger socialminister Jakob Forssmed i ett pressmeddelande.

Mats Nilsson ska bland annat fokusera på att ta fram förslag kopplade till den kommande förordningen om ett hälsodataområde i EU.

»Hälsodata handlar till exempel om information relaterad till hälsa, vård eller livssituation för en individ eller en grupp. Ofta avses sådana uppgifter om enskilda individers hälsa som samlas in och lagras digitalt. Det kan exempelvis vara journalanteckningar eller uppgifter om läkemedel som skrivits ut på recept« uppger Socialdepartementet i pressmeddelandet.

Uppdraget är ett led i arbetet med digital infrastruktur inom vården som är en av punkterna i Tidöavtalet. Hälsodata ska bli »tillgänglig i hela vårdkedjan för all vård, både kommunal vård, regional sjukvård och tandvård, oavsett vårdhuvudman«, skriver samarbetspartierna i Tidöavtalet.