Det blev stora rubriker i höstas när Ekobrottsmyndigheten larmade om att man börjat se tecken på att kriminella gäng driver vårdcentraler och vaccinationsmottagningar. Gängen, som tidigare haft narkotikahandel som främsta inkomstkälla, har på senare år breddat sig och ägnar sig numera även åt bedrägerier och ekonomisk brottslighet i företag, uppgav Sara Persson, brottsförebyggande specialist på Ekobrottsmyndigheten, i en intervju. Just hälso- och sjukvården pekades ut som en kommande kassako, bland annat då det saknas nationella register, överblick och möjligheter att se mönster utanför de egna systemen. Och samtidigt som vissa regioner tagit fram nya funktioner för att stävja fusket med vårdens pengar har andra regioner hamnat på efterkälken.

I en revisionsrapport utförd på uppdrag av Region Jönköpings län tror ingen av de intervjuade att någon välfärdsbrottslighet förekommer i regionen – och om så skulle vara fallet i ytterst begränsad omfattning. Men revisorerna har upptäckt flera kryphål. Exempelvis saknas ett ändamålsenligt system för att fånga upp och hantera misstankar om välfärdsbedrägerier. »Det finns vissa rutiner för hantering och uppföljning av avvikelser inom vårdvalsverksamheten men dokumentation av åtgärder och insatser därutöver saknas«, skriver de.

Ett annat problem som pekas ut i granskningen är att flera av de kontroller som ska ske vid utbetalningar och uppföljning av privata leverantörer bara genomförs »vid indikation« på oegentlighet. Revisorerna menar att det är en alltför vag formulering, som gör att misstänkt fusk riskerar att gå under radarn.

Det finns inte heller någon etablerad samverkan med andra myndigheter, såsom exempelvis polisen eller Skatteverket när det gäller risk för välfärdsbedrägerier, och här hoppas revisorerna se bättring.

Mot bakgrund av rapporten rekommenderar revisorerna regionstyrelsen bland annat att ta fram ett program för uppföljning av privata utförare, skapa processer för hur misstänkta välfärdsbedrägerier ska hanteras och se till att personal får utbildning i problematiken kring välfärdsbrott.

Rachel de Basso (S), regionstyrelsens ordförande och ordförande i Sveriges Kommuners och regioners sjukvårdsdelegation, kommenterar granskningen i en intervju med SVT Nyheter Jönköping. Hon säger att alla har varit naiva och »sena på bollen«.

– Vi har tidigare trott att vi varit förskonade från den här typen av brott, men det är vi inte. Regionen behöver kontrollera aktörerna, vad de har för bakgrund och om de varit dömda tidigare, säger Rachel De Basso.

Läs också:
Region Skåne startar ny enhet mot välfärdsbrott
Fuskjägare i Region Stockholm granskar bokföring för att upptäcka brister
Ekobrottsmyndigheten: Regioner bör granska vårdbolagens ekonomi
SKR: »Bra för kriminella att ha nära kontakt med läkare«
S om välfärdsbrott: »Brännmärk individer som missköter sig«
Ekobrottsmyndigheten: Ny trend – gängkriminella driver vårdcentraler