Sedan 2021 har Region Västmanland haft fyra mobila närvårdsteam som har erbjudit patienter vård i hemmet, med utgångspunkt från Västerås, Köping, Sala och Fagersta. Vid årsskiftet avslutades projekten och arbetssättet införlivades i ordinarie verksamhet, då såväl löpande utvärderingar som patientenkät visat goda resultat. För de patienter som har skrivits in i teamen har antalet sjukhusinläggningar halverats, samtidigt som antalet vårddygn har minskat med 60 procent. I princip samtliga av de svarande i en patientenkät upplevde att de fick den vård i hemmet som de behövde och att de kände sig trygga med vården i hemmet (98 respektive 99 procent).

Mycket av de mobila teamens arbete har fokuserat på samarbetet med den kommunala vården och omsorgen, enligt Jonas Ekström, områdeschef för nära vård i Region Västmanland.

– Framför allt är det samordningen för de här patienterna som har förbättrats. Det är egentligen primärvårdens jobb, men det har inte riktigt fungerat för vissa extremt komplexa patienter med mycket kontakter med specialistvården, säger han.

Som mest har runt 300 patienter varit inskrivna i teamen samtidigt. Den vanligaste patienten är en person med många samtidiga diagnoser, med ett stort antal vårdkontakter och slutenvårdstillfällen.

– Den viktigaste delen har varit att gå igenom patienternas situation och behov och göra en bra planering med alla inblandade aktörer. Sedan åker teamen också ut och ger läkemedel och sådant, men det sker i mindre omfattning än vad vi trodde från början.

Även om de mobila teamen nu har permanentats tror inte Jonas Ekström att de nödvändigtvis kommer att finnas kvar på sikt.

– När vi får en bättre bemannad primärvård med ett rimligt uppdrag är det inte alls säkert att vi behöver de här teamen. Men som läget är nu med en pressad primärvård är det här en bättre lösning för patienterna, säger han.