Det så kallade covidbeviset kom till efter en EU-förordning och användes av många svenskar vid resor utomlands under pandemin och för allmänna sammankomster. Tjänsten Covidbevis.se inrättades den 1 juli 2021 och var i gång till den 30 juni 2023. På dessa två år utfärdades cirka 18 miljoner covidbevis till 6 miljoner svenskar.

Efter sommaren i fjol hölls systemet i beredskap ytterligare ett halvår, till den 20 december. Men covidbevisen bör hållas i beredskap även fortsättningsvis. Det kommer E-hälsomyndigheten fram till i en ny rapport med lärdomar och rekommendationer om systemet.

Myndigheten menar att en beredskap skulle göra det möjligt att snabbare starta upp tjänsten igen vid en ny pandemi. Uppskattningsvis skulle det kosta en miljon kronor för det första året.

E-hälsomyndigheten påpekar också att ett gemensamt register med vaccinationsdata »av hög kvalitet« är en förutsättning för digitala vaccinationskort. De felaktigheter som noterats i vissa covidbevis har berott på saknade eller felrapporterade doser i Nationella vaccinationsregistret.

I det här avseendet är myndigheten positiv till kommittédirektivet om en fortsatt utveckling av nationella läkemedelslistan. Direktivet från Socialdepartementet kom i höstas och innebär att en särskild utredare ser över möjligheterna att utveckla den nationella läkemedelslistan med bland annat ytterligare uppgifter, exempelvis om vaccination.

Rapporten om covidbevis finns på E-hälsomyndighetens webbplats.

Läs även:
Sofia Wallström ska utreda nationella läkemedelslistan
Läkemedelslistan skjuts fram