PFAS är ett samlingsnamn på tusentals syntetiskt framställda kemikalier som återfinns i mängder av produkter som används i vardagen, såsom stekpannor, smink och livsmedelsförpackningar. Då ämnena tar lång tid för naturen att bryta ner kallas de ibland för »forever chemicals«. Dessa evighetskemikalier har också visat sig kunna orsaka exempelvis cancer och diabetes.
För första gången har nu forskare utfört omfattande metabola profileringar och mätt PFAS hos människofoster, i en studie som har publicerats i The Lancet Planetary Health.
– Resultaten var överraskande. Vi tänkte att vi kanske skulle se en viss påverkan på fostrens ämnesomsättning, men den var mycket starkare än vad vi hade väntat oss. Så tidigt i livet som under fosterstadiet, när organen håller på att utvecklas, kan även låga nivåer av PFAS innebära en stark påverkan, säger kemiprofessorn Tuulia Hyötyläinen till Läkartidningen.
Med förändrad ämnesomsättning och leverfunktion redan som foster ökar sannolikt risken för metabola sjukdomar som vuxen, enligt forskarna.
Tuulia Hyötyläinen hoppas att forskningsresultatet leder till striktare gränsvärden – och hårdare reglering är redan på gång. Bland annat kommer den tillåtna PFAS-halten i dricksvatten att sänkas om två år, från 90 till 4 nanogram per liter, vilket bland annat SVT har rapporterat om.
– Problemet är att man inte vet var gränsen går för när det blir farligt, hur starkt man påverkas av PFAS är individuellt. Till exempel är kvinnor mycket känsligare än män.
Men kunskapsluckorna om riskerna med PFAS är stora, bland både allmänhet och läkare, enligt Tuulia Hyötyläinen. Hon tipsar om att göra vad man kan för att själva minska exponeringen.
– Själv tar jag reda på jag var fisken jag äter kommer ifrån, och undviker fisk och skaldjur från kontaminerade områden. Jag kollar livsmedelsförpackningar och försöker undvika sådant som kan innehålla höga halter av kemikalier, säger hon.