– Brist på fysisk aktivitet är en starkt bidragande orsak till många hälsoproblem, till exempel ökad övervikt och fetma, som ökar risken för hjärt–kärlsjukdom och diabetes typ-2. Vi ser också en koppling till ökad psykisk ohälsa och sämre fysisk hälsa inte minst hos unga. Vi behöver bättre metoder för att gynna hälsosamma vanor och bättre kunskap om behov av styrmedel för att långsiktigt kunna vända den här utvecklingen, säger socialminister Jakob Forssmed i ett pressmeddelande.

Båda uppdragen har föreslagits av Kommittén för främjande av ökad fysisk aktivitet i slutbetänkandet »Varje rörelse räknas – hur skapar vi ett samhälle som främjar fysisk aktivitet?« som lämnades till regeringen i juni 2023.

SBU får i uppdrag att göra en översyn av området metoder för att främja hälsa med särskilt fokus på fysisk aktivitet och identifiera behovet av nya eller uppdaterade kunskapsunderlag. Fokus ska ligga på metoder som används inom hälso- och sjukvård, omsorg och socialtjänst.

Folkhälsomyndigheten får i uppdrag att sammanställa beräkningar av samhällsekonomiska kostnader för bristande fysisk aktivitet samt potentiella besparingar och vinster av ökad fysisk aktivitet och minskat stillasittande. Kommittén för främjande av ökad fysisk aktivitet betonar att det i dag saknas en god bild av kostnaderna för bristande fysisk aktivitet i Sverige. Kommittén menar att väl genomförda samhällsekonomiska analyser motiverar behovet av styrmedel och visar på hur styrmedel kan utformas, detta enligt pressmeddelandet.

Senast den 15 februari 2025 ska uppdragen redovisas till Socialdepartementet.

Läs mer om slutbetänkandet »Varje rörelse räknas«
Regeringen.se – Varje rörelse räknas – hur skapar vi ett samhälle som främjar fysisk aktivitet?

Läs fler artiklar om fysisk aktivitet från Läkartidningen
Lakartidningen.se – Fysisk aktivitet på recept minskar
Lakartidningen.se – Far – underutnyttjad metod trots starkt vetenskapligt stöd
Lakartidningen.se – Sitt mindre – all rörelse räknas