Sedan patientsäkerhetslagen infördes 2010 har antalet återkallade legitimationer blivit fler och fler. 2022 blev 43 läkare av med legitimationen efter beslut av HSAN, förra året var det ännu fler – 52 stycken.

Skälen varierar, men den största gruppen – femton läkare – blev av med legitimationen efter att ha misskött sin treåriga prövotid. För den nästa största gruppen, tolv läkare, har läkarlegitimationen återkallats efter egen begäran.

För sex läkare var skälet allvarlig brottslighet, för ytterligare fem var skälet sjukdom/missbruk. Lika vanligt som sjukdom/missbruk var skälet uppenbar olämplighet, för fyra läkare låg grov oskicklighet bakom beslutet och för ytterligare fyra handlade det om en kombination av grov oskicklighet/uppenbar olämplighet.

Ökningen av återkallade läkarlegitimationer beror till stor del på att antalet anmälningar till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, har ökat, enligt Dagens Medicin. Grunden för de flesta av HSAN:s beslut är yrkanden från Ivo som först utrett läkaren efter exempelvis en anmälan kommit in.

HSAN:s ordförande Eskil Nord uppger för Dagens Medicin att ärendena har blivit mer omfattande och komplicerade och att de kräver mer handläggning. En bra utvecklingen menar han, eftersom det ger HSAN möjlighet att fatta bättre beslut.

35 läkare fick prövotid 2023, varav 2 även fick indragen förskrivningsrätt. Utöver det fick 17 läkare indragen eller begränsad förskrivningsrätt förra året.

Läs också:
Egen begäran vanligaste orsaken till återkallad legitimation
Lång väntan på åtgärder för stärkt patientsäkerhet 
Rekordmånga läkarlegitimationer drogs in förra året 

 

HSAN

Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN) är en myndighet som prövar prövotid, återkallelse av legitimation eller annan behörighet att utöva ett yrke inom hälso- och sjukvården, indragning eller begränsning av förskrivningsrätt och ny legitimation eller annan behörighet.

Det sker efter anmälan av Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) eller efter ansökan av den yrkesutövare som saken gäller. Även Riksdagens ombudsmän och Justitiekanslern har rätt att göra anmälan.

Ansvarsnämnden består av en ordförande och åtta andra ledamöter, som utses av regeringen och sitter i tre år.

Källa: HSAN

DÄRFÖR KAN LÄKARE FÅ PRÖVOTID ELLER ÅTERKALLAD LEGITIMATION

Beslut om återkallad legitimation kan fattas på åtta grunder:

  • Grov oskicklighet
  • Allvarlig brottslighet
  • På annat sätt har visat sig vara uppenbart olämplig att utöva yrket
  • Sjukdom eller liknande omständighet
  • Under pågående prövotid på nytt visat sig olämplig att utöva sitt yrke
  • Underlåtenhet att följa beslutad prövotidsplan
  • Egen begäran om återkallelse
  • Yrkesutövaren som förelagts att låta sig läkarundersökas har inte följt föreläggandet

Beslut om prövotid kan fattas på fem grunder:

  • Oskicklighet vid yrkesutövningen som kan befaras påverka patientsäkerheten
  • Brott som begåtts i eller utanför yrkesutövningen som är ägnat att påverka förtroendet för yrkesutövaren
  • Yrkesutövaren har uppsåtligen eller av oaktsamhet brutit mot någon föreskrift av väsentlig betydelse för patientsäkerheten
  • Sjukdom eller någon annan liknande omständighet som innebär att det kan befaras att yrkesutövaren inte kommer att kunna utöva yrket tillfredsställande
  • Yrkesutövaren kan befaras vara olämplig på grund av andra omständigheter.