Sveriges nationella hälsodataregister, som till exempel cancerregistret och patientregistret, är viktiga för såväl medicinsk forskning som utveckling av landets hälso- och sjukvård. Trots det är det i dag både krångligt och tidskrävande att få ut uppgifter från dessa.

För att forskare ska få tillgång till data krävs, förutom ansökan till Socialstyrelsen, även en separat etikprövning. Det kan i dag dröja över ett år från det att en begäran kommit in till Socialstyrelsen tills dess att uppgifterna lämnas ut.

Regeringen ger nu Socialstyrelsen i uppdrag att förbättra situationen.

– För att kunna bedriva forskning i världsklass och vara en fortsatt framstående forskningsnation behöver något göras. Vi kan inte vara ett land som försvårar för forskare att göra sitt arbete, snarare tvärtom. Jag ser därför framför mig att detta är ett nödvändigt steg som kommer göra stor skillnad, skriver utbildningsminister Mats Persson i ett mejl till Läkartidningen.

Socialstyrelsen ska enligt uppdraget »ta fram och genomföra en åtgärdsplan för att både korta handläggningstiderna och öka kvaliteten på levererade hälsodata«.

Senast den 30 juni 2025 ska uppdraget redovisas.