Från klockan åtta på tisdagsmorgonen till och med klockan nio på kvällen på onsdagen är nästan alla planerade operationer inställda på Universitetssjukhuset i Linköping, vilket SVT Öst var först med att rapportera om.

När Läkartidningen når sjukhusansvarig chef, Niclas Hilding, berättar han att stoppet berör hela sjukhuset. Åtgärden ses som en sista utväg, efter veckor av ett mycket ansträngt läge.

– Julen var okej, men efter det eskalerade inflödet och vi har inte riktigt återhämtat oss efter det, säger han och fortsätter:

– Vi behöver stoppa inflödet eftersom vi de senaste veckorna haft ett väldigt lågt utflöde. Kommunerna har varit hårt belastade, vilket har gjort att vi inte kunnat skriva ut patienter till dem i den utsträckning vi önskat.

För att hantera vårdsituationen under de senaste veckorna har sjukhuset öppnat extra vårdplatser.

– Det innebär att vi har haft fler patienter per personal. Det har också varit väldigt många extrapass och övertid för personalen för att kunna ta hand om alla.

Vilka typer av operationer drabbas?

– Det är alla möjliga, förutom operationer som varit inställda förut. De vill vi inte ställa in igen.

Även cancerpatienter berörs, enligt Niclas Hilding.

Har ni använt er av operationsstopp förut?

– Vi har inte gjort någon sådan här åtgärd i närtid. Det är ett allvarligt läge, konstaterar han.

Patienterna som berörs bokas in igen av respektive avdelning. Hur och när det sker kan Niclas Hilding inte svara på i dagsläget.

För att situationen inte ska upprepa sig finns saker att ta tag i.

– Vi har en bra samverkan med kommunerna men den behöver bli ännu bättre, så patienter inte fastnar hos oss. Vi behöver bli bättre på att parera när vi får sådana här toppar. Vi behöver även fler vårdplatser men det är vi ju inte ensamma om i landet, säger Niclas Hilding.