På grund av gruvbrytningen i Kiruna måste sjukhuset i stan tas ur bruk under nästa år. Ett nytt sjukhus, på en ny plats, kommer att stå klart tidigast 2029. Som Läkartidningen tidigare rapporterat kan tidsluckan mellan det att sjukhuset stängs ner och det nybyggda tas i bruk innebära att patienter riskerar att få vård i baracker. Någon plats för var det nya sjukhuset ska byggas är inte heller bestämt.

Finansieringen av det nya sjukhuset avgörs i förhandlingar mellan gruvbolaget LKAB och Region Norrbotten. Enligt DN står dock parterna väldigt långt ifrån varandra i dagsläget. LKAB:s bud är cirka 3 miljarder kronor. Region Norrbotten har begärt upp till 16 miljarder kronor.

Niklas Johansson, kommunikationsdirektör på LKAB, jämför regionens prislapp med den för bygget av Nya Karolinska i Solna, ett byggkontrakt på 14,5 miljarder kronor.

– Vi har inget intresse i att förhandla stenhårt till sista kronan, eller att försöka göra en bra affär på regionens bekostnad. Vårt främsta intresse ligger i att man ska kunna bedriva sjukvård i Kiruna, säger Niklas Johansson till DN.

Regionens projektchef Unto Järvirova menar att summan som regionen begärt har gjorts utifrån att sjukhuset skulle byggas på en plats som inte längre är aktuell. En plats som Kiruna kommun velat ha men som regionen anser har för blöt mark för bygget.

Unto Järvirova menar att regionens beräkning utgår från Kirunas villkor, där entreprenörer och experter måste flygas till Malmfältet och material som måste transporteras långväga ifrån. Dessutom spelar det arktiska klimatet roll, så man inte kan bygga varje dag, enligt honom.

Unto Järvirova påpekar även att summan kan komma att justeras ner när det finns ett beslut om en plats där sjukhuset ska byggas.